tisdag 11 maj 2004

The Curious Incident of the Dog in the Night-time


The Curious Incident of the Dog in the Night-time
av Mark Haddon

Christopher är femton år och autistisk. Han kan inte avläsa andra människors känslor och ibland förstår han inte vad de säger heller (han tolkar t. ex. metaforer bokstavligt). Dessutom tar han in all information och kan inte välja vilka intryck som är viktigast. Därför tycker han inte om främlingar eller nya platser. Däremot tycker han om djur, för de är inte så svåra att förstå. När hans grannes hund blir dödad bestämmer han sig för att lösa mordet precis som Sherlock Holmes, som är hans favoritbokkaraktär. Men under sina efterforskningar får han reda på saker om sin pappa och sin döda mamma, och han blir tvungen att göra saker som han egentligen inte vågar.

Härlig bok! Måste läsas! Författaren har verkligen lyckats skriva den ur Christophers perspektiv, med ett helt annat sätt att se på världen än de flesta andra har. Christopher är fullt medveten om att han är annorlunda och på vilket sätt, men han har inga förutsättningar att sätta sig in i hur någon annan tänker. Det låter kanske inte så kul, men det är faktiskt ofta riktigt roligt. Mycket av vad Christopher skriver (det är nämligen han som berättar historien) är så oväntat. Helt plötsligt kan det komma ett kapitel där han förklarar ett logikproblem eller hur man tar reda på vilka tal som är primtal. Dessutom är han inte direkt finkänslig när han ska beskriva folk. :)

Läs boken!

Den finns på både svenska och norska, men min internetanslutning har fått för sig saker så jag kan inte kolla upp titlarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar