onsdag 5 januari 2005

Vredens natt


Vredens natt
av Margit Sandemo

Norge, 1500-tal. En grupp bönder tänker hämnas på fogden von Litzen för hans brutala metoder. De ska döda honom och alla i hans hus, inga vittnen får finnas. Bland bönderna finns också den unge och impulsive adelsmannen Magnus Maar och hans trogne vän och följeslagare, bondsonen Endre. Men under massakern finner de något de inte hade räknat med - von Litzens hustru Maria, som inte är mycket mer än ett barn. De kan välja mellan att döda henne eller fly med henne, och det väljer det sistnämnda.

Magnus börjar genast spinna planer på att gifta sig med Maria. Med stöd av hennes furstliga familj skulle han kunna bli Norges kung. Magnus och Endre bestämmer sig för att föra Maria till hennes hemland, furstendömet Brantenberg, så att Magnus kan lägga fram sina planer för hennes far. Maria är förälskad i Magnus, och hon vill absolut inte återvända till von Litzen om han skulle ha överlevt. Men kommer Magnus och Maria att kunna bli lyckliga tillsammans? Och kommer trion lyckas ta sig till Brantenberg trots att Magnus och Endre har blivit fredlösa och den försvunna furstinnan söks överallt?

Jag kom ihåg början och slutet (som är rätt kul faktiskt), men inte mycket av vad som hände däremellan. Ibland blev jag lite irriterad när folk inte förstod vad som var bäst för dem. Man förstår ganska snabbt vad det är nämligen, och med tanke på genren kan man också räkna ut att det kommer att gå så till slut. Men vägen dit är lång och krånglig. Det här är väl inte en av de bästa bland Margits följetonger. Men den har faktiskt en vettig bild på utsidan, för omväxlings skull. Det där kan mycket väl föreställa Maria. (Jag tycker även att bilden skulle kunna föreställa Bianca i "Fabians brud", även om hon ska vara blond. Maria är mörk, så t. o. m. det stämmer bra här.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar