lördag 4 december 2004

Ett annat sätt att vara ung


Ett annat sätt att vara ung
av Per Nilsson

Enligt min bror kommer jag dö en plågsam död eftersom jag läser de här böckerna i fel ordning. Innan man läser "Ett annat sätt att vara ung" bör man nämligen ha läst "Anarkai" och "du & du & du". Och det har jag ju inte gjort. Jag har förstått att huvudpersonen i "Anarkai" dyker upp här också, och det är väl nåt liknanade med "du & du & du". Dessutom tror jag att personerna i Milenaböckerna, som är en serie barnböcker av samma författare ("Flickan jag älskar heter Milena" m. fl.), är med. De har i alla fall samma namn. Min bror visste inte hur det låg till, ingen av oss har läst de böckerna. Per Nillson brukar tydligen låta sina karaktärer dyka upp i "varandras" böcker. Men äsch, jag tyckte att det gick alldeles utmärkt att läsa "Ett annat sätt att vara ung" helt fristående.

Hannah är en sjuttonårig tjej som har valt ensamhet och allvar. I november känner hon sig vuxen och sitter inne med alla svar. I april har hon blivit mycket yngre och vet inte alls lika mycket säkert. Det började med att hon pratade med en man på ett café. Sen mötte hon fler personer, fick ett litet, brokigt vängäng. Samtidigt börjar någon ringa till henne. Och redan från början vet vi att någon ska dö, men vi vet inte vem.

En väldigt bra bok, med en handling som är uppbyggd på ett lite speciellt sätt. Man får fundera lite på vad som är verkligt, men det är inte det enda i boken som väcker tankar. Läs!

"Ett annat sätt att vara ung" har även blivit film, Hannah med H. Den borde man kanske se... Min bror och hans flickvän har inte vågat eller velat se den. Jag vet inte riktigt vilket. Per Nilsson är en av deras favoritförfattare. Jag förstod inte riktigt varför innan, men det är tydligen så att de Per Nilsson-böcker jag har läst tidigare inte har tillhört hans bästa. Det är visst t. ex. "du & du & du" och "Ett annat sätt att vara ung" som måste läsas.

....................................................

Fint att Enjoydiary är uppe igen. :) Böckerna började samla sig på hög...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar