torsdag 18 mars 2004

Högst älskade


Högst älskade
av Hilde Hagerup

Sedan Elisa var fem har hon och hennes mamma bott hemma hos Elisas mormor. Mamman sitter bara och ser på TV och det är mormor som tar hand om Elisa. Elisa har inga minnen av sin pappa. Faktiskt kommer hon inte ihåg någonting alls av tiden innan hon och mamman flyttade till mormodern. Ingen talar om något för henne heller. För skolkompisarna berättar Elisa att hennes pappa bor i Hollywood och annat i den stilen. Ingen tror på henne och folk säger att hon är lika tokig som sin mamma.

Nu är Elisa 14 år och hennes mormor är död. I ett efterlämnat brev antyder mormodern att det finns en orsak till varför familjen är som den är. I brevet finns också en bild av Elisas barndomshem Bjerkebakk (som hon inte minns) och tågbiljetter dit. Elisa rymmer till Bjerkebakk. Där finns Martin och Johanne, mystiska brev och kanske också svar på allt hon har undrat över.

Jättebra bok! Då tänker jag inte på mysteriet. Det var väl okej, men jag listade ut ungefär vad som hänt ganska snabbt och en bok med den här handlingen skulle lika gärna kunna bli väldigt dålig. Det som är så bra med "Högst älskade" är sättet boken är skriven på och framför allt porträttet av Elisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar