fredag 23 juli 2004

Renhetens pris


Renhetens pris
av Bergljot Hobæk Haff

Munken Desiderius nedtecknar här minnena av sitt första uppdrag för Inkvisitionen, ett uppdrag som kom att påverka honom mycket starkt. En ung nunna i ett förfallet kloster sägs ha fött djävulens barn, och Desiderius uppgift är att göra efterforskningar i fallet.

Desiderius är ung för att vara inkvisitor, hans karriär inom kyrkan har varit snabb. Han har aldrig känt sina föräldrar och kom till ett strängt kloster redan som barn. Där utmärkte han sig genom att pålägga sig själv ovanligt hårda botövelser. Samtidigt ogillade han att straffas för förseelser han faktiskt begått. Det är två dödssynder han alltid har haft särskilt stora problem med, och högmod är den ena. Han är i alla fall perfekt för sitt uppdrag - nitisk och fullständigt likgiltig inför de anklagades lidande.

Det han gräver upp i fallet med den unga nunnan Beatrize leder till att han så småningom får veta mer om sig själv. Det får sina följder...

En välskriven bok, och författaren måste ha gjort grundlig research. Det tog lång tid för mig att läsa, för språket kändes svårare än vad jag är van vid (den är på norska alltså, även om titeln lika gärna kunde varit svensk). Lite högtidligare och mer gammaldags kanske? Det passar ju till berättelsen. Men även om läsningen gick så långsamt så tyckte jag att boken var väldigt bra. Den var visst nominerad till Nordiska rådets litteraturpris också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar