fredag 21 januari 2005

Under eviga stjärnor


Under eviga stjärnor
av Margit Sandemo

Ständigt dessa sandemoföljetonger. :) "Under eviga stjärnor" är en av de historiska, den utspelar sig i Norge på 1100-talet. (Fast den del av Norge som det handlar mest om ligger i och för sig numera i Sverige.) Kungen Sigurd Jorsalafar har just återvänt från sin resa till Jerusalem, och med sig har han en flisa från Kristi kors. Den vaktas av en grupp krigare som varit i Jesu grav. De har bildat en slags orden, med stränga regler om ett liv i enkelhet och celibat.

Med i följet finns också Inga litens far. Hon och hennes mor har länge väntat på att han ska komma hem. Modern är mycket sjuk, och när fadern äntligen kommer visar är det på en bår. Ingen tror att han ska få leva länge till, men Inga vårdar honom envist tills han åter kan arbeta. Men för moderns sjukdom finns ingen bot. Efter hennes död vill kungen ha med sig Ingas far till Konungahella (nära nuvarande Kungälv), där korsflisan ska förvaras för att skydda den delen av landet. Det finns inget annat att göra än att ta med sig Inga liten, som inte är så liten egentligen utan i övre tonåren. På vägen dör dock Ingas far och han ber en av korsväktarna, Ormund, att bli hennes förmyndare och finna en god make åt henne. Men känslor uppstår, har redan uppstått, mellan Inga och Ormund. Men på grund av hans löften, som ingen av dem vill se brutna, kan de aldrig få varandra. Ska Inga tvingas gifta sig med någon annan, som hon inte älskar?

Den här boken är mycket längre än de andra fristående, 250 sidor. Jag kunde bara minnas själva grundproblematiken och det dramatiska slutet från förra gången jag läste den, och hade ingen aning om vad resten av sidorna skulle fyllas av. Men det hände ju massor av spännande saker som jag inte alls kom ihåg. Det var rätt trögt att komma in i handlingen, men så småningom tog den fart. God underhållning för stunden, och mer än så kräver jag inte av en följetong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar