onsdag 27 oktober 2010

Vilken vals, Lotta!


Vilken vals, Lotta!
av Merri Vik

Nu har Mick Tronning fått en idé igen. Ett fint gammalt hus i stan är rivningshotat. Ett annat alternativ är att flytta det, men pengar saknas. Mick bestämmer att det gamla vanliga gänget ska anordna någonting för att samla in pengar till husflytten. Det blir en gammaldags bal, och speciellt flickorna är eld och lågor. Man ska göra som Lottas mamma har berättat att det var i hennes hemstad när hon var liten. Balen var först öppen för alla, inklusive barn, och då hade man små marknadsstånd. Senare fick alla barn gå hem och då blev det dans.

Lotta får i uppdrag att vara pepparkaksgumma. Hon ska ha en söt gammaldags klänning och stå i ett pepparkaksstånd. Men hon kommer förstås få avlösning ibland, så lite dansat blir det väl. Och Paul ska komma! Tyvärr även Viveka. Och så trasslar det till sig för Lotta.

Dessutom börjar Lotta och Giggi virka. Billiga julklappar till alla i familjen! Synd bara att Lottas familj är så stor och att det inte är sååå lång tid kvar till jul.

Det här är en av de Lotta böcker jag ha läst flest gånger, tror jag. Men jag minns bäst detaljer som Lottas mormorsrutor och "fusklappen" på provet. Inte så mycket om de romantiska förvecklingarna.


Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"

2 kommentarer:

  1. Ah, jag alskar Lotta-bockerna! Har nastan allihopa, bara nagra fa som jag fortfarande letar efter nar tillfalle ges!

    Det jag kommer ihag bast ar hennes ofta pyssliga saker som hon gjorde for att fa guldkant i vardagen - brevpapper, bokmarken etc. Ville vara som Lotta nar jag var yngre!

    SvaraRadera
  2. Ja, och så köper hon en massa såna saker också. Det beskrivs alltid väldigt ordentligt vad hon köper, lite shopoholic kanske (har inte läst de böckerna), men det är alltid något i stil med en mugg eller ett vykort. :)

    SvaraRadera