onsdag 6 oktober 2010

Om någon vrålar i skogen


Om någon vrålar i skogen
av Malin Biller

Det här var det enda jag fick signerat på bokmässan. Den här kommer vara bra, tänkte jag. Och det var den.

Det handlar om Malin, som först är en tjock och glad unge i Skåne. Sedan flyttar familjen (d.v.s. Malin, mamma, pappa och halvsystern Jennie) till Värmland, som är fullt av skog och där alla i familjen blir olyckliga. Pappan börjar med "vuxenläsk" (och även vuxenfilm och vuxentidningar) och mamman blir deprimerad. När pappan inte får sova hos mamman längre går han i stället och lägger sig hos Malin.

Det handlar om övergrepp, spöken, ätstörningar, religiösa grubblerier, musik, hemligheter och en bästa kompis. Mitt i all misär är det faktiskt riktigt roligt. Det finns mycket värme i skildringen av föräldrarna (ja, även pappan) och inte minst av Malin i olika åldrar. Det är rätt, man ska vara snäll mot sina yngre jag.

Om man har sett Malin Billers humorstrippar så vet man ungefär hur hennes stil är, även om den känns lite annorlunda i "Om någon vrålar i skogen". Det är allvarligare här förstås (och det är en lång berättelse, inte strippar, och det är en lite annorlunda teckningsteknik än vad det brukar vara i stripparna), men även mycket av samma sorts humor.

Det här gillar jag! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar