lördag 23 oktober 2010

Historiska romanens ABC: M


Och så var det dags för M.


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. mord/mördare, mytologi, Mexico eller missionering. Eller valfritt tema på M.


1. Har jag haft med Per Anders Fogelström än? Tror inte det. "Mina drömmars stad" är första delen i hans Stad-serie, som följer några familjer i Stockholm under hundra år. Även om jag tycker att folk skildras lite väl "utifrån" så tyckte jag mycket om de här böckerna. jag tyckte inte lika mycket om de tre böckerna som utspelar sig tidigare ("Vävarnas barn" etc.).

2. När jag väljer författare kanske det borde baseras på mer än en bok. Men det är inte alltid det funkar. Jag väljer Maud Mangold här, för att jag gillade hennes ungdomsbok "Andarna dansar: Siselia Jonsdotters dagbok 1772".

3. a) Jag har redan tipsat om en annan bok av nyligen bortgångna Judith Merkle Riley på en annan bokstav, men på tema medeltiden måste jag ju bara ta upp hennes tre böcker om Margaret från Ashbury. "A Vision of Light" ("En vision av ljus"), "In Pursuit of the Green Lion" ("I det gröna lejonets spår") samt "The Water Devil" (ej översatt till svenska). De är hemskt roliga, men är nog också en relativt god skildring av medeltida liv. Fast antagligen aaaaningen mer händelserikt.

3. b) var det inte ett mord i "Svart sabbat" av John Dickson Carr? Det var så länge sedan jag läste den. Ett mysterium var det i alla fall. Boken utspelar sig nog i "nutid" (fast när boken nu skrevs 1937, så ...), men den har kopplingar till mer historisk tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar