måndag 4 oktober 2010

Historiska romanens ABC: K


Jag börjar verkligen få slut på historiska romaner. Känns som att det blir många böcker som med lite god vilja kan räknas som historiska, men kanske inte riktigt ändå ...

Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. krigstider, kolonisation, konstnärer/kompositörer eller Kanada. Eller valfritt tema på K.


1. Eeeh, jag hittar inget. "Kristin Lavransdotter" (Sigrid Undset) kanske? Jag har faktiskt för mig att jag har läst den första av böckerna. Jag har i alla fall sett filmen! Det är en sån där bok som jag ska läsa en dag.

2. Jag har väl inte skrivit något om Lena Kallenberg i den hät utmaningen än? Hon skriver historiska ungdomsböcker (kanske annat också). Jag läste t.ex. "Apelsinflickan", som handlar om en fattig flicka i Stockholm på 1800-talet, ganska nyligen och fortsättningen på den boken, "Stockholmskärlek", ska läsas snart.

3. a) Precis som Cecilia tänker jag Kina. På gymnasiet lånade jag en historisk roman som utspelade sig i Kina, men jag har verkligen ingen aning om titel eller författare. Handlade om någon konkubin till kejsaren eller så. Jag tror att det var en amerikansk författare och boken bör ha kommit på svenska på 80-talet eller första hälften av 90-talet.

3. b) På den tiden var också Amy Tans "Köksgudens hustru" väldigt populär. Man hör inte så mycket om den nu, men visst var den väl bra? Den är nog inte riktigt så historisk som det bör vara inom det här temat, i och med att den utspelar sig både förr i tiden i Kina och i "nutid" (80-tal?) i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar