onsdag 13 oktober 2010

Modesty Blaise: The Gabriel Set-Up


Modesty Blaise: The Gabriel Set-Up
av Peter O'Donnell
Illustrerad av Jim Holdaway

Jag hade aldrig läst Modesty Blaise (möjligen någon enstaka gång i en serietidning, men inget jag minns) och det måste ju bara åtgärdas! Ja ja, jag hade ingen sådan plan, jag bara såg ett Modesty Blaise-album i ett av stadens bibliotek och lånade det. Det visade sig vara de allra första berättelserna - La Machina, The Long Lever och The Gabriel Set-Up. Dessutom finns det en en kort origins-berättelse, som gjordes för de tidningar som tog in serien lite senare. I en text av serien skapare Peter O'Donnell kan man läsa om ett möte som senare skulle inspirera Modesty Blaises bakgrund. och hon har en brokig bakgrund.

När serien börjar är hon 26 år och har för länge sedan dragit sig tillbaka med en stor förmögenhet, tjänad på ett allt annat än hederligt sätt. Men den brittiska hemliga polisen är intresserad av hennes expertis. Och Modesty Blaise har faktiskt ganska tråkigt numera. Bara hon får ha sin högra hand Willie Garvin som medhjälpare så ställer hon gärna upp.

Jag gillar 60-tals- och äventyrskänslan i serien, men jag tror inte att jag kommer försöka läsa allt som finns. Kanske något mer. Det får man se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar