lördag 9 oktober 2010

Batman: Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth


Batman: Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth
av Grant Morrison
Illustrerad av Dave McKean

Både Grant Morrison och Dave McKean är ju stora namn i branschen. Jag vet inte om jag har läst något av Grant Morrison tidigare, men Dave McKean har ju bl.a. illustrerat massor av Neil Gaimans verk. Jag läser i särskilt mycket Batman i vanliga fall, bara om det är något speciellt, och det såg det här albumet verkligen ut att vara.

Arkham Asylum är mentalsjukhuset där Batmans fiender sitter inspärrade när de inte är ute och begår brott. Jag vet inte motivet till alla brott som Batman bekämpar är att förövaren har en diagnos, men det verkar nästan inte bättre. Arkham Asylum förekommer även i The Sandman.

Nu har de intagna gjort revolt, och med Jokern i spetsen styr de numera Arkham Asylum. De håller personalen som gisslan och de kräver att få Batman i utbyte. Och det måste han ju gå med på. Det utvecklar sig till en resa genom Batmans egna psykiska trauman, och även om institutionens grundare, Amadeus Arkham, och de fruktansvärda händelser som formade hans liv. Mycket bra. och Dave McKeans stil passar perfekt till en sådan här berättelse. Jag tror inte den hade blivit lika bra utan honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar