onsdag 20 oktober 2010

Cirkusflickan


Cirkusflickan
av Camilla Lagerqvist

Är det en barn- eller ungdomsbok det här? Aha, tänkt för 9-12 år. Lite mittemellan då. Man kan säkert läsa den även om man är några år äldre än tolv också.

Huvudpersonen Ellen är sex år när boken börjar. Hon är ensam mycket eftersom hon inte har någon pappa och mamman måste jobba. Det är tidigt 1900-tal. Barnavårdsnämnden har fått nys om att Ellen är ensam mycket och att hon dessutom har ramlat och skadat sig en av alla dessa dagar när det inte finns någon vuxen som ser efter henne. Hon tycker om att klättra. Det finns en snäll tant som kallar sig Madame Zenitha som har intresserat sig för Ellen, och till slut ser Ellens mamma ingen annan utväg än att hon ska få ta hand om Ellen.

Madame Zenitha och hennes bror driver en cirkus, och så fort Ellen har flyttat hem till dem så förändrar sig Madame Zenitha. Nu är hon inte alls någon snäll tant, utan tränar Ellen stenhårt. Ellen ska bli akrobat och lindansös, och bli ett av cirkusens dragplåster. Utöver detta intresserar hon sig inte för barnet.

Med åren finner Ellen sig tillrätta på cirkusen. De andra artisterna blir hennes familj och vänner, och hon tycker om att uppträda. Men hela tiden gnager vetskapen att hennes mamma sålde henne till Madame Zenitha.

Det är en ganska gripande berättelse, och även spännande och roligt att läsa om cirkuslivet. Men det går för snabbt. Jag tror att Ellen fortfarande är i sex-sju-årsåldern, men nejdå, hon har hunnit bli tio, eller tolv, eller femton. Det finns tidsangivelser, men man fäster liksom inte så stor vikt just vid själva datumen som står ibland. Men det kan vara så att om man är nio eller tolv år själv när man läser, så tycker man kanske inte att tiden går alldeles för fort i boken. Jag kan märka när jag läser böcker som jag har läst både i den åldern och som vuxen att jag numera tycker att de skyndar så fort fram och inte hinner fördjupas. Men det är inte alls så jag minns dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar