söndag 16 oktober 2005

Andarna dansar: Siselia Jonsdotters dagbok 1772


Andarna dansar: Siselia Jonsdotters dagbok 1772
av Maud Mangold

Absolut bäst (hittills) av de här historiska dagböckerna! Fast den är ju inte riktigt skriven som en dagbok, så det kanske är lite fusk. ;-) Siselia är inte såpass skrivkunnig att hon kan skriva en riktig dagbok, och det vore antagligen ändå inget hon skulle göra. Men hon kan skriva lite, och hon brukar skriva upp vissa viktiga ord på en vägg. Men själva boken är skriven som en vanlig roman, i jag-form förstås.

Siselia bor i en liten by i Västergötland. Det finns bara fyra gårdar i byn. De flesta lever i god grannsämja, men på en av gårdarna bor den otrevlige Oluff som ingen tycker om. Nu vill han att åkrarna i byn ska skiftas, och det räcker om en vill det för att det ska bli så. Så det kommer en lantmätare för att utföra arbetet med att slå ihop alla småtegar till större åkrar och rättvist fördela dem på de fyra gårdarna. Siselias mormor, som är byns kloka gumma, säger att lantmätare ofta mäter fel och därför går igen efter sin död. Och en natt ser Siselia och hennes kusin Elfver ett mystiskt ljussken ute på en av åkrarna.

Maud Mangold har lyckats väldigt bra med att skriva en berättelse som i alla fall verkar väldigt realistisk. Jag menar, jag vet ju inte hur folk faktiskt levde i en liten by på 1700-talet, men det kan säkert ha varit så här. Mycket hårt arbete, med söndagens gudstjänst som veckans höjdpunkt. Inte så mycket för själva gudstjänsten kanske, men för skvallret på kyrkbacken. Samtidigt lever en del äldre folktro kvar. Det finns t.ex. en källa, Friggakällan, vars vatten anses ha stor kraft. Siselias mormor använder ofta vattnet till sina läkemedel, och traktens ungdomar pyntar källan och firar midsommar där. Att personnamn och vissa andra ord (t.ex. nymodigheten "stool" och det för handlingen viktiga "charta") har nån sorts gammalstavning gör också att atmosfären blir rätt.

Jag vet att Maud Mangold har skrivit en fantasyserie för ungdomar, är det någon som har läst den? Är den också bra?

Andra böcker i samma serie:
- "Slavhandlaren och silverskatten: Carl Lindebergs dagbok 1743" av Tomas Blom
- "När ryssarna kom: Clara Sophia Lindhes dagbok 1719" av Börje Isaksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar