tisdag 28 juli 2009

Fantomerna


Fantomerna
av Klas Östergren

Jag misstänker att det är ganska många som har minst ett exemplar av "Fantomerna". Adlibris delade ut dem gratis ett tag. De hade ett begränsat antal och det var först till kvarn som gällde. Alltså la man ju in en beställning på enbart "Fantomerna" så fort som möjligt, för man ville ju inte gå miste om en gratis bok. Sedan visade det sig ju att det där begränsade antalet var ganska stort. Man fick alltid ett exemplar av "Fantomerna" när man beställde hos Adlibris. Eller när man handlade i deras monter på Bokmässan. Jag tror jag hade fem eller sex stycken till slut, men de överflödiga har hamnat på Emmaus nu. En ska väl ändå räcka.

"Fantomerna" är Klas Östergrens tredje roman, och den kom ut 1978, när författaren var 23 år. (Den kunde ju varit med på min sammanställning över bokåret 1978!) Han har väl hunnit med att skriva några stycken efter det också, och många som är betydligt mer kända än denna. Jag har alltså inte läst någon annan än "Fantomerna", åtminstone inte än.

Berättelsen känns väldigt semi-självbiografisk, och handlar om en ung man som driver omkring i Stockholm (mest), Frankrike (Paris och Bretagne - ganska mycket) och Köpenhamn (lite), och funderar över sin uppväxt, sin första flickvän Sandi och sin fars död. Jag har läst liknande historier förr. Inte så många, det är inte en genre jag dras till, men tillräckligt många. Ibland tråkar huvudpersonen ut mig, men på det stora hela är det ändå en helt okej bok. Jag kan absolut tänka mig att läsa någon av de senare romanerna. Den här boken var ju inte dålig, och jag föreställer mig att man inte peakar som författare vid 23 års ålder. ;-)


Och i och med detta har jag slutfört mitt A-Ö-projekt, där jag skulle läsa en bok av en författare på varje bokstav i alfabetet, och som jag tidigare inte läst något av. Någon form av summering vore på sin plats. Jag ska se om jag får ihop något den här veckan.

Marikas A till Ö-projekt:

A Ronny Ambjörnsson - "Mitt förnamn är Ronny"
B Holly Black - "Mörkrets tjänare"
C Chun Sue - "Beijing doll"
D Edwidge Danticat - "En skörd av tårar"
E Ing-Marie Eriksson - "Märit"
F Jonathan Franzen - "Tllrättalägganden"
G Niall Griffiths - "Kelly + Victor"
H Ernest Hemingway - "The Old Man and the Sea"
I John Irving - "Garp och hans värld"
J Henry James - "The Turn of the Screw and Other Stories"
K Theodor Kallifatides - "Kärleken"
L Camilla Läckberg - "Isprinsessan"
M Shena Mackay - "Solen går ner över Eugene Schlumburger/Dvärg på rymmen"
N Donna Jo Napoli - "Zel"
O Tawni O'Dell - "Avvägar"
P Berny Pålsson - "Vingklippt ängel"
Q Anna Quindlen - "Object Lessons"
R Bjarne Reuter - "7A"
S William Sutcliffe - "En tripp till Indien"
T Stella Tillyard - "Aristokrater"
U Mirja Unge - "Det var ur munnarna orden kom"
V Salley Vickers - "Julias ängel"
W Sarah Waters - "Tipping the Velvet"
X Xinran - "De goda kvinnorna från Kina"
Y Banana Yoshimoto - "Kitchen"
Z Cecily von Ziegesar - "Gossip Girl"
Å Daniel Åberg - "Dannyboy & kärleken"
Ä Tor Ærlig - "Ser du meg nå?"
Ö Klas Östergren - "Fantomerna"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar