onsdag 15 juli 2009

Blandat blod


Blandat blod
av Katarina Mazetti

"Blandat Blod" är första delen i serien Släkten, som ska följa en påhittad svensk ätt genom tiderna. Böckerna ska skrivas av olika författare. Del 2, "Sigrids hemlighet", är skriven av Karin Wahlberg, och fler delar har inte kommit än. Det verkar inte som om man har fått reda på vilken författare som ska skriva den tredje boken heller. Den ska väl inte komma ut förrän nästa år kanske.

I "Blandat Blod" är det 900-tal. I Blekinge lever båtbyggaren Säbjörn och hans söner. Det har inte varit riktigt bra där sedan Säbjörns hustru Alfdis försvann spårlöst när pojkarna var små. Alla saknar henne. Den yngre sonen Kåre kommer att bli Säbjörns favorit, vilket förstås leder till ovänskap mellan sönerna. Den äldre sonen, Svarte, lämnar hemmet för att bli handelsman.

I Kiev bor den unga, vackra Milka, dotter till en rik sidenhandlare. Men hemska ting ska ske, och hon måste fly tillsammans med sin bror och sina två slavinnor, som är hennes bästa vänner. De får hjälp av Svarte och hans följe, och Svarte och Milka börjar tala om ett liv tillsammans. Men Svarte vet inte att hans öde redan har avgjorts av andra.

Det saknas inte direkt stora och dramatiska händelser här. Förvecklingar och strider och oförklarliga försvinnanden. Ett rövarnäste på en av grannöarna och så en moster som är völva och börjar utarbeta sina framträdanden till riktiga föreställningar. Men sådär jättespännande blir det ändå inte. Personerna är inte skrivna på ett sådant sätt att man egentligen bryr sig om dem. Men lättläst och underhållande är det ju i alla fall. Ska blir roligt att se hur nästa bok är. Den är ju skriven av en annan författare, en som jag aldrig har läst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar