torsdag 16 juli 2009

Stormen


Stormen
av William Shakespeare

Jag gillar ändå Shakespeare, fast jag inte riktigt vet varför. Ofta har jag ju problem med att skilja karaktärerna åt (detta lär ju vara ett mindre problem om man ser dem på scenen än om man läser dem på egen hand). Men nåt är det. Jag tror inte att det är för att man ska, för det hade jag nog inte orkat med. ;-)

"Stormen" handlar om Prospero, som är den rättmätige hertigen av Milano och dessutom trollkunnig. Han och hans dotter Miranda har fördrivits till en ö, som är så gott som öde. Det är bara de två och deras slav, odjuret Caliban, som bor där. Men när Prosperos svekfulle bror (som har tagit makten över Milano) tillsammans med kungen av Neapel, dennes son samt ett antal andra människor är på resa i närheten av ön ser Prospero till att skeppet förliser och dess passagerare spolas upp på olika platser på ön. Här råkar de ut för olika konstiga händelser som Prospero ligger bakom.

Eh, det lät nästan som handlingen i LOST. Vi kanske får veta i sista säsongen att Prospero ligger bakom alltihop. :-D

"Stormen" är Shakespeares sista pjäs. Det verkar som om man diskuterar den mycket, det kanske går att läsa den som ett avsked till teatern. Eller livet.

I Neil Gaimans The Sandman finns det ett kapitel som handlar om hur Shakespeare skriver "Stormen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar