lördag 18 februari 2012

Trygg havn


Trygg havn
av Trude Brænne Larssen

Karoline drömmer om att kunna erbjuda ett hem för barn som annars riskerar att hamna på legd, vilket i och för sig kan gå bra (som det gjorde för hennes bror Nils), men ofta illa, när barn inte får någon omsorg och tvingas till alltför hårt arbete eller ännu värre saker (som Karolines syster Gunnhild, eller legdebarnen på en av gårdarna i trakten). Det krävs mycket förberedelser och även mäktiga vänner för att få det till stånd, men det finns någon som hon gärna vill ta hand om direkt. Frågan är om det barnet vill det.

Jag hade helt glömt bort den karaktären. Han var väl med i en eller två av de tidigare böckerna, men det var ju länge sedan jag läste dem! Men det var en rolig person att läsa om igen.

Och så är det mellansystern Marte då, som ska få åka iväg och studera. Men hon vet inte om hon vill det längre. Och på grund av hur det utvecklar sig i "Trygg havn" börjar hon även tveka att lämna resten av familjen. Även om hon inte bor tillsammans med de andra längre så har hon ju inte flyttat längre än att hon har kunnat hälsa på varje helg. Men nu måste hon fatta ett beslut.

Jag tycker att "Trygg havn" är en god avslutning på serien Legdebarna. Allt är inte avgjort än, utan det finns fortfarande plats för spänning. Vi har ju även fallet med våldtäktsmannen som härjar i bygden kvar. Kommer man kunna få ett slut på angreppen?

Trist att Trude Brænne Larssen inte kommer börja på någon ny serie nu när Legdebarna har tagit slut. Här berättar hon varför.


Legdebarna:
1. "Glassmaleriet"
2. "Brennemerket"
3. "Tiggerjenta"
4. "Taus tale"
5. "Hvite løgner"
6. "Blodspor"
7. "Lånt fremtid"
8. "Amerikabåten"
9. "Tyveriet"
10. "Heltedåd"
11. "Soldans"
12. "Flyktning"
13. "Smult farvann"
14. "Forsoning"
15. "Trygg havn"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar