lördag 4 februari 2012

Forsoning


Forsoning
av Trude Brænne Larssen

"Forsoning" är den näst sista boken i serien Legdebarna och av titeln kan man nästan förstå att det ordnar upp sig lite i en gammal ovänskap? Men det händer också nya spännande saker. Karolines bröllop närmar sig, men mitt i alltihop gör hon något som kanske inte är så väl genomtänkt när hon tar med sig några "legdebarn" (fosterbarn) som behandlas illa på en gård i trakten. Nu måste de vuxna på gården Vik vara listiga för att dels rädda barnen från bonden som de är på legd hos, dels rädda sig själva undan rättsliga påföljder. Men det leder till att Karoline hamnar i en mycket obehaglig situation.

Marte är det av syskonen som det tidigast ordnade sig bra för när familjen på Vik hamnade i svårigheter. Medan de yngsta självklart hamnade på legd och de båda äldsta var gamla nog för att försöka klara sig bäst de kunde så fick den intelligenta Marte ett hem hos skolläraren och hans fru, och ett arbete som lärarinna för de allra yngsta skolbarnen. Läraren vill att skolan ska fortsätta drivas även när han blir för gammal, och därför ska Marte få en chans som hon tidigare bara har kunnat drömma om. Hon ska få gå på skola och bli lärarinna på riktigt. Fast nu är Marte inte alls säker på att hon vill åka. Det finns någon som hon inte vill lämna. Dessutom får lärarinnor inte gifta sig, och plötsligt har det börjat spela roll för henne.

Det är alltid spännande och underhållande att läsa en bok i Legdebarna. Synd att nästa bok, som jag håller på och läser nu, är den sista. Fast det ska förstås blir roligt att veta hur det går.

Det tråkigaste är att Trude Brænne Larssen inte tänker skriva fler böcker efter detta. Det kommer inte komma några fler bokserier av henne. Det är synd, för jag har tyckt om hennes böcker. Jag har ju förstås en kvar som jag inte har läst, Emilies tid, som hon skrev ihop med två andra författare.

Legdebarna:
1. "Glassmaleriet"
2. "Brennemerket"
3. "Tiggerjenta"
4. "Taus tale"
5. "Hvite løgner"
6. "Blodspor"
7. "Lånt fremtid"
8. "Amerikabåten"
9. "Tyveriet"
10. "Heltedåd"
11. "Soldans"
12. "Flyktning"
13. "Smult farvann"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar