söndag 5 februari 2012

En smakebit på søndag (vecka 5)


Den här veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Jag läser faktiskt flera böcker just nu. En ljudbok när jag t.ex. packar upp flyttlådor. En pocket på bussen till jobbet (men jag kommer så klart inte åka buss till jobbet idag). Och så en "vanlig", som är för stor för att släpa med sig i väskan. Det är den jag garanterat kommer läsa ur idag, och det är den min smakbit kommer från.
Mrs Bennett had only accompanied her husband to Pemberley on two occasions. She had been received by Mr Darcy with kindness and forebearance but was too much in awe of her son by marriage to wish to repeat the experience. Indeed, Elizabeth suspected that her mother had greater pleasure in regaling her neighbours with the wonders of Pemberley, the size and beauty of the gardens, the grandeur of the house, the number of servants and the splendour of the dining table than she had in experiencing them.
(P.D. James, "Death Comes to Pemberley", s. 10)
Ja, det är en deckare i "Pride and Prejudice"-miljö. Den utspelar sig några år efter händelserna i Jane Austens roman. Det låter fullständigt vansinnigt. Jag är ju fortfarande ganska skeptisk till alla de här omskrivningarna av klassiker med vampyrer och zombies i (fast min svägerska Anna säger att "Pride and Prejudice and Zombies" visst är bra, så jag kommer nog läsa den en dag). Men det är ju P.D. James som har skrivit den här! Även om min första reaktion var att det lät galet, så kan det inte vara en dålig deckare.

Hittills har jag inte hunnit mycket längre än prologen, som sammanfattar det som hände i den riktiga boken fast ur grannarnas synvikel. De anser att Elizabeth var lite mer beräknande än vad hon var när hon "snärjde" Darcy. Man får också veta vad som har hänt i familjen under de senaste åren. Nu har jag påbörjat kapitel 1 och ser fram emot ett "gruesome murder" snart.

14 kommentarer:

  1. Tusen takk for smakebiten :)

    SvaraRadera
  2. Denne boka høres helt herlig ut; både Austen og P.D. James!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar särskilt att hon efterliknar stilen i originalromanen. :)

      Radera
  3. Så morsomt! Denne reklameres det for med svære plakater i London. Tror du dette er for risikabelt lesestoff for sånne som meg som absolutt elsker originalen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga. Jag har inte kommit så långt i boken att jag tycker att jag kan svara på det. Hittills handskas hon ganska varsamt med materialet, men hon kommer ju ha ihjäl någon av dem. Jag vet inte om jag ska tala om vem ... Vill man veta så står det i baksidestexten på boken.

      Radera
  4. Takk for smakebiten:)

    Ha en riktig fin Søndag!:)

    SvaraRadera
  5. Jeg har aldri lest noe av P.D. James, faktisk så er det ikke lenge siden jeg fant ut av at det er en dame som skjuler seg bak navnet :) Tusen takk for smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå. En dam på över 90 år till och med. Imponerande att hon fortfarande skriver.

      Radera
  6. Jeg er også skeptisk til omskrivinger av klassikerne, men utifra smakebiten din virker denne boken unektelig spennende!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är ju en väldigt känd författare som knappast behöver använda sig av kända karaktärer för att få fler läsare, som man annars kunde misstänka. Så då måste det ju bara vara att hon har en väldigt bra idé. Jag har fortfarande inte hunnit läsa så mycket, men hittills är det bra.

      Radera