söndag 12 februari 2012

En smakebit på søndag (vecka 6)


Den här veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Idag läser jag en kort och känd bok. Egentligen är det väl bara en novell, hela boken är på runt 70 sidor.

Han skulle ha behövt armar och händer för att kunna resa sig upp, men i stället hade han alla dessa ben, som hela tiden rörde sig åt alla möjliga håll och som dessutom inte lydde honom. Försökte han böja på ett av dem, så rätade det omedelbart ut sig i stället, och lyckades han väl få detta ben under kontroll, så sprattlade under tiden alla de andra som om de släppts fria och råkat i våldsam, för att inte säga smärtsam, upphetsning.
(Franz Kafka, "Förvandlingen", s. 9)


Ja, Gregor Samsa har ju (som bekant) vaknat en morgon och upptäckt att han har förvandlats till en gigantisk insekt. Dessutom har han försovit sig. Det verkar faktiskt som om han tycker att det senare är det värsta. Nu har han ju missat tåget och kommer försent till jobbet. Men när han försöker stiga upp ur sängen visar det sig att det inte är så lätt.

8 kommentarer:

  1. Tusen takk for smakebiten. Ønsker deg en fortsatt fin Søndag :)

    SvaraRadera
  2. Takk for smakebiten. Jeg tror jeg må sette Kafka på neste års leseliste :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan rekommendera den här i så fall. :) (Jag har visserligen bara läst denna och "Processen" ...)

      Radera
  3. Takk for fin smakebit:) Har ikke lest mye Kafka, men en dag skal jeg gjøre noe med det:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Förvandlingen" var ganska lättläst och kort, och jag gillade den mer än "Processen".

      Radera
  4. Kafka er en forfatter som for meg virker litt skremmende å ta fatt på. Har det for meg at det er tungt :) Tusen takk for smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lilla jag har läst har inte varit tungt som i svårt att läsa eller invecklat språk. Däremot är det obehaglig stämning i dem, och det kan ju också vara tufft att ta sig igenom.

      Radera