lördag 27 augusti 2011

Amerikabåten


Amerikabåten
av Trude Brænne Larssen

Nu har det gått lång tid sedan jag läste boken före igen. Den här gången var det för att jag missade att köpa "Amerikabåten" under den korta tid som den fanns i butik. De norska långserierna fungerar ungefär som tidskrifter. När nästa del kommer ut försvinner föregående från hyllan. Vissa bokhandlar har hyllor med den här typen av böcker, och då har de även äldre delar i serierna, men dels verkar de bokhandlarna bli förre, dels är Legdebarna nog inte en av de serier som har störst upplaga. Det tog ett tag innan jag med hjälp av min norska kompis Kristin fick beställt "Amerikabåten" från en nätbokhandel.
(Så här höll vi på:
Kristin: Vilken del är det du saknar?
Marika: Jag kommer inte ihåg.)

I början av "Amerikabåten" känns det som om saker och ting håller på att ordna upp sig för Karoline och hennes syskon. De är tillsammans igen. Bara mamman saknas eftersom hon är på sinnessjukhus, men de ska hämta hem henne. De har också lyckats få tillbaka barndomshemmet, även om de kan bli av med det lika fort om de inte klarar av att betala tillbaka på lånet. Familjen är fortfarande något illa sedd, men egentligen är det mest Karoline som folk i trakten inte tycker om. Det går bättre för syskonen.

Men så får Karoline höra något förfärligt. Lars, som är äldst men absolut inte mest ansvarsfull, har rest till Trondheim (eller Trondhjem, som de säger i boken), med avsikten att resa med amerikabåten därifrån. Hur kan han ha gjort det? Syskonen kommer inte klara avbetalningarna på skulden utan det han kan förtjäna, och dessutom kommer de aldrig få se honom igen om han reser. Karoline måste stoppa honom.

Det är roligt att stora delar av den här boken utspelar sig i en ny miljö, och att några gamla problem och missförstånd får sin lösning. Fast samtidigt uppstår ju nya. Det måste det. När problemen tar slut är ju också bokserien slut, men det finns också en gräns för hur länge man orkar läsa om exakt samma missförstånd. Det måste vara lite förändring. Jag är nöjd med förändringarna i den här boken och det blir spännande att se vad som händer i nästa.

Legdebarna:
1. "Glassmaleriet"
2. "Brennemerket"
3. "Tiggerjenta"
4. "Taus tale"
5. "Hvite løgner"
6. "Blodspor"
7. "Lånt fremtid"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar