tisdag 7 februari 2012

The Suspicions of Mr Whicher


The Suspicions of Mr Whicher or The Murder at Road Hill House
av Kate Summerscale

Var ska jag egentligen börja någonstans när jag beskriver den här boken? Kanske med brottet. En morgon år 1860 vaknade barnflickan hos medelklassfamiljen Kent på Road Hill House i engelska Wiltshire och upptäckte att familjens treåring inte låg i sin säng. Men det var inte ovanligt att mor bar in honom till sig under natten och barnflickan reagerade inte nämnvärt på pojkens frånvaro, så det dröjde ytterligare några timmar innan man insåg att pojken verkligen var spårlöst försvunnen. Senare på dagen hittades han dock brutalt mördad. Den lokala polisen lyckades inte lösa fallet och så småningom bad de om hjälp från kriminalpolisen i London. Därifrån skickades en detektiv, Jonathan "Jack" Whicher, som var en av landets bästa, och faktiskt en av de första detektiver som rekryterats till den här nya institutionen som kom att kallas Scotland Yard. En invecklad undersäkning tog vid. Mördaren måste vara någon av de andra i huset - men vem?

Det här är inte en deckare, utan berättelsen om ett verkligt mordfall. Att det påminner så mycket om en klassisk deckare, med ett begränsat antal misstänkta som alla verkar ljuga om något, beror på att det var ett av de fall som hjälpte till att utforma deckargenren. Britterna var överhuvudtaget väldigt fascinerade av det här fallet och brev med folks hemmasnickrade teorier strömmade in till Scotland Yard. Inte konstigt att det också inspirerade författare till att skriva liknande historier.

"The Suspicions of Mr Whicher" berättar om själva mordfallet, familjen Kent och deras tänkbara motiv, själva utredningen och hur en polisutredning såg ut på den tiden (det var inte direkt CSI, man hade inte ens bestämt sig för vad "fotavtryck" borde kallas - footmarks, foottracks eller footprints), ja, hur det fungerade med polisväsendet överhuvudtaget, och om det lilla man vet om Jack Whichers liv. Det handlar också om vad fallet fick för följder för familjen Kent och deras anställda, och en debatt som uppstod långt senare och som jag inte tänker skriva så mycket om här. Man kan nämligen läsa boken lite som en deckare också, även om man i så fall bör undvika att googla t.ex. "Road Hill House". Eftersom det är en verklig händelse så anses det ju inte vara en spoiler att tala om vem mördaren var ... Summerscale berättar också om hur allmänheten reagerade. Numera är det ju självklart att ett mord måste utredas och att polisen har rätt att få all information, men så var det inte riktigt på den tiden. Känslan för hemmets och familjens rätt till sitt privatliv var mycket stark. Men det var ju också det som gjorde fallet så pikant. Allt det här förklaras på ett mycket intressant sätt.

Emellanåt blir boken lite väl långrandig. Den är uppbyggd lite som en vanlig deckare, men det är ändå en fackbok och författaren kan ju inte hoppa över en massa viktiga detaljer för att öka spänningen på samma sätt som en deckarförfattare skulle kunna. Samtidigt vill man inte missa några detaljer. Även om jag visste vem mördaren var (det avslöjades faktiskt i en helt annan bok som jag läste för några månader sedan, och som egentligen inte alls handlade om det här) så var det ändå väldigt spännande att läsa. Men mest fascinerande var det att läsa om dåtidens polisarbete, och om hur det här fallet påverkade den tidens spänningsromaner.

Rekommenderas verkligen om man är intresserad av deckare eller av 1800-talets England.

.....................................................................................

Apropå att det idag är 200 år sedan Charles Dickens föddes så nämns han en del i boken. Han var visst ett stort fan av Scotland Yard-detektiverna och skrev ofta om dem i sin tidning.

2 kommentarer:

  1. Den vill jag läsa, fast vet inte om jag ids pga engelskan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den finns som TV-film - Ett fall för Mr Whicher. Gick visst på TV vid nyår. men antar att den handlar mer om själva mordgåtan och mindre om kriminalutredningens historia etc.

      Radera