söndag 2 januari 2011

Glöd


Glöd
av Kathryn Harrison

"Glöd" är en riktigt bra roman. Läs den! För mig tog det större delen av december (kanske mest på grund av jag läste den mitt i julförberedelserna och inte hade så mycket lästid), men det kan vara värt att lägga en del tid på den. En mycket välskriven historia.

Vi får läsa om två kvinnor i 1600-talets Spanien, där Inkvisitionen står mycket stark. I Francisca Luarcas berättelse får vi veta att Inkvisitionen alltid lämnar sina fångars skor kvar utanför deras hus. Grannarna ska inte kunna tro att någon t.ex. har rest bort frivilligt. Francisca kommer från en familj som föder upp silkesmaskar. Råvaran till siden kommer från dem, men själva är de för fattiga för att tillåtas bära siden. Sedan blir det ännu värre, när deras pappa tänker modernisera produktionen och misslyckas. Numera sitter Francisca, som så många andra, i ett av Inkvisitionens hemliga fängelser. Under tortyrsession efter tortyrsession försöker hon och hennes förhörsledare få fram en bekännelse som Inkvisitionen kan vara nöjd med.

Den andra kvinnan är på dagen jämngammal med Francisca, men född i Frankrike som Marie Louise, kungens brorsdotter. Hon gifte sig, i Franciscas hemby Quintanapalla, med kungen av Spanien, Carlos, och blev drottning María Luisa. De dystra spanska slotten, de tillknäppta kläderna och de stränga sederna i Spanien är helt främmande för henne efter hennes ljusa, uppsluppna barndom och ungdom i Frankrike. Hon är illa omtyckt av hovet och av folket, och hon lyckas inte med sin enda uppgift, att föda en son. Hon och kungen får faktiskt inga barn alls. Men hon har en riskabel plan för att åtminstone inte verka helt värdelös.

Kathryn Harrison har tagit sig ett par friheter med María Luisas liv, och det tycker jag är helt rätt. Det viktiga med en roman är ju att det blir en bra historia, inte att det är korrekt. Och hon har verkligen lyckats med romanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar