tisdag 30 november 2010

Vilken tur, Lotta!


Vilken tur, Lotta!
av Merri Vik

Lotta deppar efter en bråk med Paul. Giggi är, eh, lite lätt uppgiven över henne, men har i alla fall det perfekta sättet att få Lotta att tänka på annat den mesta av tiden. Giggis moster Kajsa (som aldrig har nämnts tidigare), en ung journalist, ska åka ner till Malmö och Köpenhamn för att göra några reportage, och vill gärna ha med Giggi och Lotta som sällskap under resan med Loppa, som förstås är namnet på Kajsas bil.

Naturligtvis blir det en händelserik resa. Lotta blir biten av speldjävulen när hon testar de enarmade banditerna på färjan. Men det är som alla säger, hon har tur en gång, och sedan aldrig mer. De gör bort sig lite i Köpenhamn också, men det ordnar sig. Då är det värre på väg hem. Kajsa har haft hand om Giggis pengar, för det ska liksom bli säkrare, men blir av med plånboken. Nu måste de ta sig upp genom landet (jag tror att de bor typ i Sörmland, det är en påhittad stad så man vet inte säkert) med bara några få kronor på fickan. Den här boken är från 60-talet, så det var inte så enkelt att få ut pengar bara sådär.

Sen är det också en historia med ett ungt "filmfynd" som försöker få lugn och ro ute i Rönnvik, och Lotta träffar för första gången på journalisten Svarten. Han kommer dyka upp i fler böcker. Kul bok, men inte den bästa.

Av en händelse så har jag den här boken på norska också. "Snakk om flaks, Lotte!". I den boken så heter Lotta Lotte Monsen och är norsk! Giggi och Paul har fått behålla sina namn, medan Kajsa har fått ändrad stavning (Kaisa) och Viveka heter Viveke. Lockige Fridolf heter så klart Krøllete Fridolf. :) Eftersom de är ute och reser i den här boken blir också färdvägen ändrad. I stället för att stanna på "ett tjusigt konditori" i Nyköping, där Nyköpingsån stilla flyter förbi, så blir det "en koselig kafé" i Fredrikstad, precis vid Glomma. Omslaget är också annorlunda. Samma motiv egentligen, men med betydligt mer 80-talskänsla.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar