måndag 1 november 2010

Den stygga flickans rackartyg


Den stygga flickans rackartyg
av Mario Vargas Llosa

Har man ett par böcker av årets nobelpristagare i litteratur i SUB:en så får man ju nästan ta och läsa en av dem. Det blev en ganska ny bok, "Den stygga flickans rackartyg". Titeln låter lite ... jag vet inte. Inte så lovande. Det ser ut att vara en ordagrann översättning från spanskan (jag kan dock inte spanska), men ändå.

Berättaren, Ricardo, möter den stygga flickan (jo, han kallar henne det) på femtiotalet, när de är femton år och hon just har flyttat med sin familj från Chile till Lima i Peru. Han vill vara hennes pojkvän, men hon säger nej och skrattar bort det hela. Det blir något trassel och den styga flickan försvinner från området. Men genom åren kommer Ricardo återse henne många gånger, på vitt skilda platser i världen. Han är som besatt av henne. Hon tycker om honom, tycker att han är snäll och töntig, men lämnar honom alltid för någon rikare man.

Ja, det är väl det. Ricardo får förstås veta mer om den gåtfulla stygga flickan så småningom, och båda förändras en del i takt med att de blir äldre. Men jag blev inte så intresserad av deras historia egentligen. På omslaget står det att det är en sträckläsningbok, men jag blev snarare tvungen att läsa något roligare emellan kapitlen. Men den är inte alls svårläst, så när jag väl läste i den så gick det snabbt.

Jag har läst att Mario Vargas Llosa var intressantare på 70- och 80-talen. Nu när han har fått nobelpriset ska ju alla uttala sig. Kanske att jag kommer tycka bättre om de andra av hans böcker som ligger i min SUB. De är nämligen lite äldre än den här.

2 kommentarer:

  1. Jag läste nyligen en bok av honom, döden i anderna. och den var helt okej... även om jag inte uplevde den som så jätte bra

    SvaraRadera
  2. Undrar vilka böcker han har skrivit som är så himla bra. :) Hoppas Det gröna huset och Bockfesten, för det är de andra jag har.

    SvaraRadera