tisdag 2 november 2010

Historiska romanens ABC: N


N var ju riktigt knepig. Det känns som om det skulle finnas bättre val än mina här, men flera tänkbara har jag redan använt mig av.


Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. Norge, nunnor, 1900-talet eller nybyggare. Eller valfritt tema på N.


1. Nästan den enda historiska roman jag kommer på (som jag har läst alltså) är "Norrtullsligan" av Elin Wägner. Den var en samtidsroman när den skrevs, så den kanske snarare är gammal än historisk. ;-) Det handlar om en grupp modärna yrkesarbetande unga kvinnor i Stockholm någon gång under 1900-talets första årtionde.

2. Folk med namn på N verkar skriva allt annat än historiska romaner. Jag säger Neil Gaiman då. Han har skrivit romaner, noveller och manus till seriealbum, och ibland har de utspelat sig i historisk tid. Speciellt serierna.

3. a) "Mördande vinter" av Ellis Peters. En historisk deckare som jag läste för länge sedan och där enligt mina anteckningar två ungdomar och en nunna försvinner.

3. b) Vilken norsk långserie har inte fått vara med än? På temat Norge passar väl Margit Sandemos Historien om en fjälldal ypperligt. Serien handlar om Grunke i Valdres och den första boken i serien, "Örnens rike" får räknas som roman, eller kanske snarare novellsamling. Här har Margit Sandemo fantiserat ihop historier utifrån fornfynd som har gjorts i området. De båda senare böckerna är mer faktabetonade. Den andra boken handlar om sådant som berättas om Grunke för ett par hundra år sedan, och den tredje består mer av minnen från folk som fortfarande levde och kunde berätta om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar