söndag 14 november 2010

Drömmen om en vän


Drömmen om en vän
av Margit Sandemo

Det här är kiosklitteratur med en science fiction-twist. En föregångare till Margits senare serie om Ljusets rike, kan man säga. Det här lär faktiskt vara den allra första bok hon skrev, då utan tanke på att den skulle ges ut. En lite annan version av huvudpersonen och inledningen användes senare till följetongen "Bergtagen" (en av mina favoriter faktiskt). På 1990-talet, omkring 30 år efter att boken skrevs, hittades manuset och den gavs ut, precis som "Tessa", som jag läste nyligen.

Lindis har problem hemma och i kompisgänget. Hon tycker inte att någon riktigt förstår henne. Hon har i stort sett slutat äta också, efter en elak kommentar från en tjej i skolan. Allt känns hopplöst. En dag hamnar hon i en knipa, och räddas av en ung man som verkligen känns lätt att prata med. Snygg är han också. De springer på varandra en gång till och får en chock när hon inser vad det är som är konstigt med honom, något hon tidigare inte har kunnat sätta fingret på.

SPOILER! (markera för tydligare skrift)
Han visar henne sitt rymdskepp och hon lär känna honom och hans medarbetare lite bättre. Men Lindis och Lo vet att de snart måste skiljas åt, för "rymdvarelserna" (de är ju förstås väldigt människolika) ska resa hem till sin egen planet.

Ganska söt, men inte direkt den bästa av Margits böcker. Inte konstigt kanske, eftersom det var den första hon skrev. Man känner lätt igen stilen, och flera ämnen som hon ofta återkommer till, men brukar man inte lära känna personerna lite bättre? Mest kul att ha för att man vill ha en komplett samling kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar