söndag 21 november 2010

Historiska romanens ABC: P


Nu börjar böckerna verkligen ta slut för mig. Det har jag iofs sagt i flera veckor, men det blir bara svårare och svårare.

Historiska romanens ABC:
Utmaningen är en boktitel på veckans bokstav, en författare på veckans bokstav samt veckans specialteman. T.ex. personligheter, pirater, påvar eller Persien. Eller valfritt tema på P.


1. Ha, här har jag faktiskt en roman! " dina bara knän" av Anne-Marie MacDonald. Nu är det ett tag sedan jag läste den, men det är en kanadensisk släktsaga från första hälften av 1900-talet. Vill minnas att jag tyckte att den var väldigt bra.

2. Här får det så klart bli Bente Pedersen, en av de mest kända författarna bland alla norska långserieförfattare. Hon har bl.a. skrivit serierna Raija, Rosa, Liljene, Sara, Huset Arent och Tre Søstre. Det handlar ofta om Nordnorge, Ryssland och Finland under 1700-1800-talet.

3. a) Veckans teman är konstnärliga. "Snö" av Maxence Fermine har poesi, närmare bestämt haiku, som tema.

3. b) I Judith Merkle Rileys "Ormträdgården" handlar det om porträttmåleri. Jag har bara läst den här en gång, men det är väl 1500- eller 1600-tal i Storbritannien och Frankrike. Miniatyrmåleri är väldigt hett och Susanna Dallets make är en firad konstnär. Och försvunnen? Jag kommer inte alls ihåg vad som hände. Haha.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar