lördag 6 november 2010

Ursula, Under


Ursula, Under
av Ingrid Hill

Ett ungt par, Annie och Justin Wong, och deras lilla dotter Ursula, två och ett halvt år, är på en utflykt i sin hemstat Michigan för att se platsen där Annies förfäder bodde och där en av dem, Jake Maki, dog i en gruvolycka. De stannar till vid en skogsväg och Ursula springer omkring lite i en glänta. Plötsligt, det finns ingen chans för någon att hinna reagera, öppnar sig marken under Ursulas fötter och hon försvinner.

Det kan vara en gammal brunn eller ett bortglömt gruvschakt som hon har fallit ner i. Man har hållit på med gruvdrift i området sedan urminnes tider, och även om man har försökt kartlägga och täcka över så många schakt som möjligt så är det omöjligt att hitta alla. Det viktiga är att ingen försöker klättra ner och hämta Ursula på egen hand. Om hon har överlevt fallet (man vet inte hur långt det är, och det finns en överhängande risk att schaktet är vattenfyllt en bit ner) kan man, om man inte vet precis vad man gör, utlösa ett ras som kan döda henne. Alltså måste man vänta på ett räddningsteam, och sedan på att de ska säkra schaktet, innan någon kan bege sig ner i hålet för att leta efter Ursula. Och hur har Ursula det under tiden? Lever hon? Är hon skadad? Har hon överlevt fallet bara för att röra sig längre in och förolyckas på något annat sätt (hon är ju bara två och ett halvt)? Är hon rädd? För Annie och Justin, och för Justins mamma Mindy Ji, är väntan knappt uthärdlig. Här kanske man också ska utfärda en "mamma-varning". Det här kan vara en sån där bok som föräldrar inte klarar av att läsa, även om Ursulas olycka faktiskt bara tar upp en ganska liten del av boken. Dessutom finns det en del söta scener som borde väga upp för den delen av läsarna.

TV hinner förstås dit innan räddningsteamet och försöker göra det mesta av den lilla information som finns om händelsen. En viss TV-tittare, som man kommer få vetas mycket mer om senare, muttrar för sig själv om hur onödigt det är att lägga så mycket pengar och ansträngning på att rädda en "trailer trash" blandrasunge. Men berättelsen vill visa oss varför det är så viktigt att rädda Ursula. Eller vem som helst. För att just Ursula (eller vem som helst annars) ska kunna finnas så har det krävts en massa ansträngning och inte minst tur genom hela mänsklighetens historia. Tänk om Justin och Annie inte hade lagt märke till varandra där på biblioteket där Annie jobbade och Justin lånade tiotals gamla deckare till sin mamma. I så fall hade Ursula inte blivit till. Men det fanns också en gammal kinesisk alkemist för över två tusen år sedan. Trots att han var en gammal man hade han ännu inte fått några barn. Ändå är han en av Justins förfäder, för osannolikt nog blev han till slut far. Och den döva kvinnan som levde i Finland för mer än tusen år sedan och som hade bestämt sig för att aldrig bilda familj. Hade inte omständigheterna fått henne att ändra sig så hade i förlängningen Annie aldrig funnits, och inte heller Ursula. Eller om lille Jaako Palomakis* mamma inte hade gift om sig och emigrerat till USA ... Då hade han visserligen inte dött i en gruvolycka när han var 29, men han hade inte träffat sin irländska fru och fått fem barn med henne heller. Och det är bara några av de människoöden och små sammanträffanden som Ingrid Hill berättar om i sin bok. Jag gillar det.

Berättaren är alldeles extra allvetande, och kan berätta även vad som skulle ha hänt om vissa detaljer (och det råder ingen brist på detaljer) skulle ha varit annorlunda. Det är detaljerna som är bäst. När det gäller berättelserna om olika förfäder så vet man ju egentligen att hur det än går kommer de på något sätt hinna skaffa barn innan de dör. Annars hade de ju inte haft så mycket i berättelsen att göra.

Jag undrar om "Ursula, Under" är härlig läsning för en släktforskare, eller bara frustrerande ...

Så här på Gustav Adolfsdagen så passar det ju bra att en av personerna i boken faktiskt är Gustav II Adolf. Men hans dotter är ännu viktigare för handlingen.


*Tror det egentligen skulle ha stavats Palomäki i Finland, även om det blev Palomaki i USA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar