söndag 7 november 2010

Lov utan lov


Lov utan lov
av Ritta Jacobsson

Ungdomarna i familjen Jonzon-Jonsson vill gärna åka någonstans under sportlovet, men familjen har inte råd. Alla andra ska åka någonstans, inklusive Sessans dagmamma, så de äldsta barnen kommer vara tvungna att passa Sessan hela lovet. Det blir ju väldigt kul att berätta om det efter lovet, när alla andra har varit i fjällen. Inte ens när familjen blir erbjuden att låna en sportstuga gratis kan de åka. Pirkka och Kim kan inte ta ledigt, och som sagt, de äldsta kan inte åka själva eftersom de måste passa de yngre. Kanske om Alexis och Antonias mamma kunde följa med. Men det kan hon förstås inte.

Men Tea och Antonia har en plan. Om de åker ändå, alla fem barnen, och SÄGER att Antonias och Alexis mamma är med. En av Antonias kompisar kan följa med och låtsas vara mamman. Småbarnen har aldrig sett henne och har säkert ingen koll på åldrar. Alexis är mycket tveksam till planen, men så länge han slipper ljuga själv så går han med på det.

Många små detaljer går snett, och stugan är inte alls lika fin som de hade trott. Men de har faktiskt väldigt roligt. Tills det börjar hända skumma saker ... Lite som i äldre B. Wahlströmsböcker jag brukar läsa faktiskt, där barnen inte gör annat än att komma tjuvligor på spåren. Annars är den här serien mer ett relationsdrama. Det är de två splittrade familjerna som ska försöka bli en stor familj. Och så är det Tea och Alexis, som har andra känslor för varandra än att de bara plötsligt ska vara syskon, men som inte vill erkänna det för sig själva eller varandra. Men kanske att Antonia, som är ett par år äldre, anar något.

Jonzon, Jonsson:
1. "Plastfamiljen"
2. "Alexis bok"
3. "Teas bok"
4. "Julstök"
5. "Teas hemlighet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar