måndag 15 november 2010

Carol


Carol
av Patricia Highsmith

Förr i tiden lär det alltid ha gått åt helvete för alla homosexuella personer i böcker och på film. Det sägs att de alltid dör. Jag tror inte att det var en uttalad regel, utan mer att det bara blev så. Det kanske var ett sätt att säga "jo jo, så går det", eller om det var så att när man hade försatt sin stackars fiktiva karaktär i en så omöjlig sits så var det bara skönt för den att få dö. (Det kan man känna igen från en del kiosklitteratur och även vissa deckare. När det inte finns något hopp, t.ex. att någon just avslöjade att det var den personen som hällde arsenik i överstens cognac, så dör den extremt lägligt, eller tar kanske livet av sig.) När "Carol", eller "The Price of Salt" som den ursprungligen hette, kom ut 1952 var den därför väldigt ovanlig. En kärlekshistoria mellan två kvinnor som slutar, om inte direkt lyckligt, så åtminstone inte olyckligt. Fast det förstås, Patricia Highsmith, som vid den tiden hade haft någon framgång men ännu inte var jättekänd, fick ju inte ge ut den under sitt eget namn. Det skulle just sett snyggt ut. I stället använde hon pseudonymen Claire Morgan.

Det är i New York, omkring 1950. Therese Belivet är en ung kvinna som hoppas kunna slå igenom inom sitt område, design av scendekor för teatern. Hon har ingen erfarenhet än, så hon försöker få ett jobb genom kontakter. Hon har en sorts nästan-pojkvän som hon inte älskar. Han är införstådd med det och lever på hoppet, medan hans släkt redan ser Therese som hans framtida fru. För att få ihop lite extra pengar tar Therese ett deprimerande extraknäck på ett stort varuhus under den värsta julruschen. Dit kommer Mrs. Carol Aird för att köpa en julklapp och Therese blir helt betagen. Hon ser till att få kontakt med Carol och de blir vänner, och till slut ett älskande par. Men de måste vara ytterst försiktiga. Carol är nyskild och inbegripen i en vårdnadstvist, och det här vore verkligen något för hennes mans advokater att använda mot henne.

Det är en spännande bok. Ska någon komma på dem, och vad kommer hända i så fall? Och även om ingen kommer på dem, kommer Therese och Carol att hålla ihop. Deras förhållande går lite upp och ner. Ibland går det bra, ibland kommer de inte riktigt överens. Thereses känslor är väldigt väl beskrivna. Hon är en hel del yngre än Carol, så det blir en viss obalans. Sedan vet vi faktiskt inte exakt hur Carol känner. Älskar hon Therese lika mycket som Therese älskar henne, eller är det bara något tillfälligt för henne? Therese vet ju att Carols dotter alltid är lite viktigare för henne, medan Therese helt saknar släktingar.

Jag måste säga något om miljön de lever i också. Även om "Carol" utspelar sig omkring tio år tidigare så får jag lite Mad Men-känsla. Och det är ju aldrig fel.

2 kommentarer:

  1. Med Men är väldigt väldigt väldigt RÄTT!

    Jag har kollat på "Carol" flera gånger men ännu aldrig slagit till. Nu blev jag mer sugen.

    SvaraRadera
  2. Jag tror nog att du skulle tycka om den.

    SvaraRadera