tisdag 2 november 2010

Tessa, Nattens alla ljud ...



Tessa
Nattens alla ljud ...
av Margit Sandemo

Jag har länge tänkt läsa de här två böckerna tillsammans, efter att jag insåg att de hörde ihop. De har samma huvudperson, även om hennes namn och nationalitet ändras från svenska Tessa till norska Jennifer. Det är ju inte tänkt att de här två böckerna skulle höra ihop. Margit Sandemo har bara återanvänt några av sina karaktärer från en tidig, aldrig utgiven, bok ("Tessa") till en följetong, som skrevs kanske tio-femton år senare ("Nattens alla ljud ..."). Ännu senare, på 90-talet, gavs två av hennes tidiga alster, som väl bara skrivits för "skrivbordslådan", ut. En av de böckerna var "Tessa".

Jag är osäker på när Tessa egentligen skrevs, men jag gissar på 60-talet. Här har man försökt få den att verka som en 90-talsbok genom att nämna en cd-spelare (där det antagligen har stått "skivspelare" eller något liknande från början), men det känns bara fel. Allting annat i boken skvallrar om att den är ett par decennier äldre. Visserligen är det samma sak med Margits nyare böcker också. Även om de både är skrivna och utspelar sig under de senaste åren så känns personernas attityder och deras allt annat än otvungna hanterade av teknik som hämtad från 60-talet. På 2000-talet är det ändå ganska ovanligt med för övrigt intelligenta ungdomar som inte för sitt liv klarar av att jobba med en dator, och även med flickor som ångrar att de har haft en eller två pojkvänner innan de träffade "den rätte".

Tessa Lid är en originell flicka. Hon är intelligent, barnsligt uppriktig, fantasifull och impulsiv. Hon är alla lärares skräck, men inte för att hon är bråkig eller uppkäftig, utan för att hennes frågor sätter dem på pottkanten flera gånger per lektion. I stället för att bara acceptera att saker och ting är som de är, som de konventionella människorna i det lilla samhället är vana att göra, så vill hon alltid veta varför. Hennes föräldrar försummar henne omedvetet. De är ofta borta på arbetsresor och konferenser och tror att de ger Tessa allt, men de förstår inte att hon helst av allt vill ha dem hemma. På grund av en felringning får Tessa nys om ett planerat inbrott i området, men när hon ringer polisen verkar de inte riktigt ta henne på allvar. Hon bestämmer sig för att bege sig till den blivande brottsplatsen själv för att förvarna en skolkamrat, en lätt handikappad pojke, som ska vara ensam hemma den här kvällen.

Polismannen Rikard Mohr känner till Tessa, och inser att vare sig Tessas historia är sann eller inte så tror hon på den. Hon kan ha missuppfattat, men hon ljuger inte. Han beger sig dit, och lär känna den märkliga Tessa. ja, och så är det ju en deckarhistoria, med inbrottet och allt.

"Nattens alla ljud ..." utspelar sig några år senare, och måste handla om samma personer, även om det är i Norge nu och vissa har bytt namn. Polismannen Rikard Mohr är på väg till en flickvän som har ett ganska oengagerat distansförhållande till. Men nu har hon plötsligt tillkännagivit att hon ska gifta sig med en annan, och Rikard känner plötsligt att förhållandet är värt att kämpa för. Det varnas för oväder och han måste ta sig över fjället. Man rekommenderar att han låter bilen stå och istället följer med på en busstur. Bland de andra på bussen finns ett bekant ansikte - Jennifer Lid. På bara ett par sidor återges nu, ibland ordagrant, en förenklad version av "Tessa".

Bussen överraskas förstås av ovädret, och plötsligt kommer man inte längre. Alla ombord måste leta sig fram till Trollstölen, ett övergivet högfjällshotell i närheten som Jennifer visar sig ha ärvt. Här finns det viktigaste för att överleva och man väntar på att bli räddade. Men det visar sig att ingen har berättat för någon att de har åkt med bussen, och det är inte heller någon som väntar på dem på bussens destination. Det här kan ta tid ... Och under tiden börjar mystiska saker hända på hotellet. Det verkar som om alla har något att dölja om man vet inte vem man kan lita på. Ganska spännande faktiskt. Som vanligt kom jag ju inte ihåg hur följetongen skulle sluta.

Det är två snabbt utlästa böcker som knappast är några mästerverk, men som i alla fall har en ovanligt komplicerad och intressant huvudperson. Mycket av "Nattens alla ljud ..." handlar om hur Rikard Mohr försöker komma underfund med vad som har hänt Jennifer under de senaste åren, när de inte har har haft någon kontakt. Hon har nämligen förändrat sig en del, vilket man märker tydligare om man just har läst "Tessa".

"Nattens alla ljud ..." har vanligtvis en annan titel, "Elva dagar i snö".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar