tisdag 11 november 2003

At Death's Door


At Death's Door
av Jill Thompson

Det finns en hel del Sandmanrelaterade serier som inte är skrivna av Neil Gaiman. Jill Thompson har förutom "At Death's Door" även skrivit "Little Endless Storybook" (som jag inte har läst). "At Death's Door" återberättar historien i "Season of Mists", fast ur Deaths synvinkel och i mangastil. Death är alltså Döden själv, och hon ser ut som på framsidan av det här seriealbumet (fast oftast är hon enklare klädd).

Lucifer väljer att stänga helvetet. Han tömmer det på demoner och döda, låser alla portar och ger nyckeln till Dream (Deaths bror). Det är inte så mycket en gåva som en hämnd. Medan Dream funderar på vad han ska göra med nyckeln, har Death fullt upp. Alla de döda som fanns i helvetet strömmar tillbaka till jorden - genom hennes vardagsrum. Med hjälp av sina systrar Despair och Delirium försöker hon klara av situationen nåtsånär.

Man kan väl inte säga att "At Death's Door" tillför särskilt mycket till Sandmanhistorien. Det är kul att se vad Death hade för sig under "Season of Mists" och att se alla Endless tecknade i mangastil. Jag tycker att det borde ha varit mer av vad Death och hennes systrar gjorde, och färre scener som var exakt kopierade från "Season of Mists". Visserligen kanske de behövs för att man ska förstå vad som händer (om man inte har läst "Season of Mists"), men de skulle ha kunnat ta mindre plats. Mitt slutomdöme blir: Kul idé, men inte ett topprioriterat köp (jag lånade den).

Det står förresten en etta på boken. Betyder det att det ska komma fler?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar