måndag 17 november 2003

Katitzi


Katitzi
av Katarina Taikon

Katitzi är den besvärligaste ungen på barnhemmet tycker fröken Larsson, men hon är omtyckt av de andra barnen och av den snälla fröken Kvist. Fast ett av barnen tycker inte om Katitzi - Rut. Fast Rut tycker ju inte om någon. Hon tycker att Katitzi gör sig märkvärdig med sina berättelser om cirkusfolket hon bodde hos innan hon kom till barnhemmet. En dag får Rut höra något om Katitzi som hon genast sprider ut till de andra barnen - Katitzi är minsann z i g e n a r e. Ingen vet vad det är, men Rut har hört att de inte är som andra. Katitzi bli ledsen, för hon vill ju inte vara annorlunda.

Så kommer Katitzis pappa och hämtar henne till familjen, som hon inte kan komma ihåg. Hon kommer inte ihåg deras språk heller, och sättet de lever på är helt främmande. för henne. De reser omkring, och hela tiden blir de bortkörda. Något vanligt hem kan de inte få, för ingen vill ha dem boende i sin trakt. Katitzi vill lära sig läsa, men rektorn låter henne inte börja i skolan. Men hon har ju sin hund åtminstone.

Det finns massor av böcker om Katitzi, det här är den första. Böckerna bygger på Katarina Taikons eget liv (tydligen fick hon inte möjlighet att lära sig läsa förrän hon var 26 år gammal). Stilen är ganska typisk barnboksstil (först verkar det som om Katitzi är en sån där hemsk barnbokshjältinna som alltid är snällast och bäst, men det intrycket förvinner tack och lov snabbt) som jag kanske egentligen är lite för gammal för. :) Men ämnet är ju väldigt intressant, och dessutom gillar jag barnböcker, så om de har dem på biblioteket (det borde de ha, de är väl nästan klassiker) kommer jag säkert läsa fler böcker i serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar