lördag 15 november 2003

Forføreren, Erobreren, Oppdageren


Forføreren, Erobreren, Oppdageren
av Jan Kjærstad

(Egentligen är det bara "Oppdageren" jag har läst nyligen, men det är lika bra att skriva om allihop när jag ändå håller på.)

Jonas Wergeland har just kommit hem från en resa. Hans hustru Margrete är död, skjuten i hjärtat. Det går lång tid mellan Jonas kommer hem tills han ringer polisen. Var Margrete verkligen död när han kom hem, eller var det han som mördade henne? Fallet blir mycket uppmärksammat, för Jonas Wergeland är inte vem som helst - han är en av Norges mest kända och populära TV-personligheter. Det var han som skapade Å tenke stort, en kritikerrosad serie porträtt av kända norrmän, som följdes av en miljon tittare i Norge. Är han kanske en mördare?

Men vänta lite, det här är inte en deckare. Det är inte en mordutredning som börjar här. I stället handlar det om Jonas Wergeland, om hans barndom och ungdomsår, hans vuxna liv och TV-programmen han gjort. Berättelsen är inte linjär, utan den hoppar fram och tillbaka mellan olika tider och händelser. Det kan börja med en händelse som assosiceras till en annan som associeras till en tredje och sedan kommer den första tillbaka igen. Samma händelser kan återkomma en mängd gånger i samma bok. Men i en annan bok är det helt andra händelser (som återkommer och återkommer i den boken), och den ger också en lite annan syn på Jonas Wergeland. Böckerna ska nämligen föreställa biografier, skrivna av olika personer som av någon anledning har haft inblick i Jonas Wergelands liv. Det var lite förvirrande innan jag förstod det, för ibland säger de emot varandra. Och de avhandlar, som sagt, helt olika händelser. En person som i en av böckerna framställs som mycket viktig för Jonas kanske inte ens nämns i de andra, och då blir det ju som om den inte fanns. Men det är så det ska vara. Kanske är det så att ingen av böckerna ger en god bild av Jonas Wergeland.

Jag tycker att de här böckerna är fantastiska. Tycker om det här sättet att berätta. Jag lånade böckerna på biblioteket, men jag ska absolut köpa dem någon gång.

Om någon skulle ha lust att läsa dem på svenska (t. ex. för att det är betydligt lättare att få tag på dem på svenska i Sverige) så är titlarna logiskt nog "Förföraren", "Erövraren" och "Upptäckaren".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar