fredag 21 november 2003

The Thackery T. Lambshead Pocket Guide to Eccentric & Discredited Diseases

The Thackery T. Lambshead Pocket Guide to Eccentric & Discredited Diseases
edited by Dr. Jeff VanderMeer & Dr. Mark Roberts

"From Freetown to Istanbul, Timbuktu to Ulan Bator, the Guide has proven its worth under less than ideal conditions. When a doctor lost in the Congo rainforests with only a few antibiotics and feral pygmy elephants for company cannot diagnose his odd spinal condition, he reaches for his handy copy of the Guide. When a family practice doctor cannot understand why a patient of 30 years with no history of mental defect suddenly begins to mimic inanimate objects, she turns to the reliable Lambshead Pocket Guide."

Det här är en bok om sjukdomar som i vanliga fall inte brukar stå med i läkarböckerna. Att samla ihop texter om dessa sjukdomar har blivit doktor Lambsheads livsverk. Förutom de medicinska artiklarna innehåller boken även en historik över tidigare versioner av Guiden (det här är den 83:e årgången) samt texter om den legendariske doktor Lambshead. Han är numera 102 år och har överlåtit ansvaret för Guiden till några andra, men den skrivs fortfarande i hans anda.

Naturligtvis är inte ett ord sant. Sjukdomarna är påhittade av en mängd olika författare (här finns bl. a. bidrag från Neil Gaiman, Alan Moore och China Miéville) och Thackery T. Lambshead har aldrig funnits på riktigt. Det är inte så att människor egentligen ska vara hudlösa och att huden är en (ärftlig) parasit som lever över hela kroppen. Folk förvandlas inte till frukt bara så där. Och troligen kommer inget hemskt att hända med din hjärna om du uttalar ett visst ord (som inte ska avslöjas här, om ifall att) på exakt rätt sätt.

De bästa fallbeskrivningarna är de som är som små noveller (om man tänker på att det handlar om bisarra sjukdomar så kan du säkert lista ut ungefär vilka genrer det rör sig om), och många är roliga. Helst ska boken avnjutas i små doser, annars är det lätt att man blandar ihop de olika sjukdomarna och tröttnar på den. Språket är dessutom ganska svårt (det är ju meningen att det ska likna en riktig läkarbok så mycket som möjligt), så det kan vara svårt att koncentrera sig på boken länge. Rekommenderas inte till folk som inte är så bra på engelska. Men om man är bra på engelska och dessutom har rätt sorts humor så är det här en bok för dig.

Ett extra plus är alla illustrationer. Det är inte bara till sjukdomarna, utan även exempel på hur tidigare utgåvor av Guiden sett ut. Ett förlag envisades t. ex. med att ha hinduiska gudar på omslaget och en ännu tidigare utgåva luktade starkt av makrill. (Det finns dock inget "skrapa och lukta" i den här boken. Kanske lika bra...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar