torsdag 27 november 2003

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö


Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
av Håkan Nesser

Det första man frågar sig är ju: Och vem är Kim Novak? Läs om Kim Novak på imdb.com.

Men boken utspelar sig en sommar i början av 60-talet, och därför är Kim Novak den första som killarna i skolan kommer att tänka på när den nya vikarien Ewa Kaludis susar in på skolgården på sin Puch. Alla killarna blir kära i henne, bland dem fjortonårige Erik, som är den som berättar historien. Han minns just den här sommaren i detalj på grund av Det Fruktansvärda som hände på sommarlovet. Och händelserna som till slut ledde fram till Det Fruktansvärda inleddes den dagen då handbollsstjärnan Kanon-Berra Albertsson och hans Kim Novak-liknande fästmö Ewa Kaludis flyttade till den lilla staden.

Annars var det ett fint sommarlov, fram till Det Fruktansvärda. Erik och hans bror Henry (som är mycket äldre än Erik) ska tillbringa sommaren i familjens sommarstuga. Det är den som kallas Genesaret. Mamman är döende i cancer och pappan är upptagen med att jobba eller besöka henne. För att Erik ska få jämnårigt sällskap ska hans klasskompis Edmund också följa med till stugan. Erik och Edmund känner inte varandra, deras pappor jobbar ihop och har bestämt det hela, men de blir snart riktigt goda vänner. Det är nog det bästa med boken, beskrivningen av deras vänskap och sommardagarna i Genesaret. Dessutom är det ett lite annorlunda perspektiv på själva brottet som begås (det är väl klart att det begås ett brott!) och slutet är ganska okonventionellt. Jag gillar det. :)

Tänker läsa "... och Picadilly Circus ligger inte i Kumla" snart. Som jag har förstått det har den inget med "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" att göra bortsett från att det är samma stad och samma årtionde, men jag räknar med att den också är bra. Läste baksidestexten på den när jag var på COOP idag. Den verkar bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar