onsdag 5 november 2003

(o)planerat bröllop


(o)planerat bröllop
av Bali Rai

Manny är född i England. Hans föräldrar är från Punjab. Manny och hans familj har inte mycket gemensamt. Han pappa styr familjen med våld och terror. Mamman pratar nästan aldrig med Manny. Bröderna hyllar samma punjabiska machoideal som fadern, systrarna är bortgifta och bor hos sina makars familjer.

Manny är duktig i skolan, men utbildning är inte något som står högt i kurs hos familjen, som anser att han är en besvikelse. Han vill ju inte följa deras seder, och hans bäste kompis är svart (att han har en vit flickvän berättar han naturligtvis inte). Manny har lust att ge ut en skiva, skriva en bok, bli fotbollsproffs eller nåt. Vad han absolut inte vill göra är att vid sjutton års ålder gifta sig med en punjabisk tjej som han inte känner, och sedan bo med sin fru och deras framtida barn tillsammans med sina föräldrar och sina äldre bröders familjer i all framtid. Men det är vad som förväntas av honom. Det måste finnas ett sätt att slippa. Det måste! Livet får inte ta slut vid sjutton.

Den här boken var ju mycket bättre än vad jag hade trott! Jag hade fått för mig att den skulle vara mer ytlig på något sätt, men den var faktiskt riktigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar