tisdag 25 november 2003

Rainbow Valley


Rainbow Valley
av L.M. Montgomery

Jag läste aldrig "Anne på Grönkulla" när jag var liten, men det går väl lika bra när man är stor. Jag började läsa serien i år och nu har jag just läst den sjunde boken. Jag tog en ganska lång paus mellan del sex och del sju, för jag hade tröttnat på böckerna. Det är väl egentligen de två första som är bäst. Men nu när jag väl har fått läst "Rainbow Valley" har jag fått tillbaka intresset för serien igen. Jag vet inte riktigt om det beror på pausen jag har tagit i läsningen eller om den här är bättre än de föregående böckerna.

Vi har fått följa Anne sedan hon var liten och kom till syskonen Matthew och Marilla, som egentligen hade tänkt adoptera en pojke som kunde hjälpa till på gården, och nu är hon vuxen och har sex barn. Barnens favoritplats är ett ställe de kallar Rainbow Valley. De brukar alltid leka där. En dag lockas syskonen Meredith, den nye prästens barn, dit och de båda syskonskarorna blir vänner. Egentligen handlar den här boken mest om de fyra syskonen Meredith, som ställer till med skandal efter skandal i byn utan att mena det. Deras mamma är död och deras pappa prästen är visserligen snäll, men väldigt disträ och lägger knappt märke till barnen. Aunt Martha ska ta hand om dem och hushållet är det meningen, men hon är så gammal och hon bryr sig dessutom inte särskilt mycket. Barnen går i trasiga kläder och barfota, de får inte tillräckligt att äta och huset är ostädat. Jerry, Faith, Una och Carl får försöka klara sig själva så gott det går, men det är så mycket som de inte vet att man inte får göra och ofta blir det fel.

Nu ser jag fram emot att läsa nästa del - "Rilla of Ingleside". Rilla är Annes yngsta barn, som vi hittills inte har fått läsa så mycket om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar