torsdag 25 september 2008

Spara och Slösa


Spara och Slösa
av Birgitta Lilliehöök

Förra helgen var jag på ett nytt bibliotek igen (nytt för mig, inte nybyggt) och då hittar man ju alltid något konstigt som man måste låna. En Spara och Slösa-samling till exempel. Det är tydligen inte en komplett samling utan ett urval, men en komplett samling hade väl å andra sidan blivit oerhört enformig att läsa. Å andra sidan hade man ju inte behövt sträckläsa den. Det hade säkert varit intressant. I den allra sista seriesidan i den här samlingen ser Spara och Slösa helt annorlunda ut än på de äldre sidorna. Det kunde ju varit roligt att se hur serien utvecklades genom åren.

Historien i varje avsnitt är ganska lik. Slösa lägger sina pengar på onödigt skräp, medan Spara sparar sina pengar och sedan investerar i saker av god kvalitet. Slösas godisätande och tunna modekläder gör henne ofta sjuk, medan den förnuftiga Spara är hälsan själv. Båda kan ju upplevas som en aning irriterande, men i förordet poängteras att de inte ska ses som två olika personer utan som olika egenskaper som alla har inom sig. Lite som ängeln och djävulen på huvudpersonens axlar i serier och tecknad film, antar jag.

Birgitta Lilliehöök tecknade serien om Spara och Slösa mellan åren 1926-1963 för tidningen Lyckoslanten, som sparbankerna delade ut gratis till skolbarn. Det var förstås därför den handlade om sparsamhet. Men när jag gick i skolan på 80-talet fick vi också Lyckoslanten och Spara och Slösa fanns med i tidningen. Jag är osäker på om det var i varje nummer, men jag tror det. var det gamla repriser, eller gjordes nya seriesidor av någon annan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar