söndag 21 september 2008

Elly från Kvarngården


Elly från Kvarngården
av Ebba Edskog

"Elly från Kvarngården" kom ut 1958 (B. Wahlströmsbok nummer 896), men utspelar sig åtminstone ett par decennier tidigare. Elly är nio år och mittenbarnet av fem syskon på Kvarngården. Gården ligger nära en liten stad, där Elly och hennes bror Nisse går i skolan, och där den äldste brodern arbetar i en butik. Elly går redan i femte klass. Hon började ett år för tidigt och eftersom hon redan kunde läsa blev hon omedelbart uppflyttad till tvåan. Vissa klasskompisar är alltså tre år äldre än Elly, eftersom de har fått gå om en klass. Det funkar bra i läsämnena, men i slöjd är alla de andra flickorna duktigare än Elly.

Det händer inte så värst mycket i boken. Den utspelar sig bara under någon vecka och börjar med att barnen får överta en katt av en dam som ska bli missionär i Afrika. Men katten springer bort första natten, och Elly och Nisse råkar ut för en del missöden under veckan, när de försöker hitta den. Dessutom ser både de och Kvarngårdens piga ett spöke i kvarnen!

Jodå, bäst av de tre B. Wahlströmsböcker jag hade läst hittills under helgen. Och omslagsillustration av Heidi Lindgren, som gjorde de flesta av omslagen till Lottaböckerna. :) Det brukar vara fina omslag på de här gamla böckerna. Det är ju absolut en av de viktigaste orsakerna till att samla. Det finns förresten en bok till om Elly. Har jag den? Ja, så klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar