lördag 13 september 2008

Andie's Moon


Andie's Moon
av Linda Newbery

"Andie's Moon" är den sista boken i The Historical House-serien, åtminstone om man läser böckerna i den här ordningen (mer om detta senare). Vi är naturligtvis fortfarande i samma hus i Chelsea, och nu är året 1969. King's Road, bara ett litet stycke från Chelsea Walk är supertrendigt. Andies storasyster Prune (Andie kallar henne Prune, själv föredrar hon Prue) planerar att gå omkring riktigt mycket på King's Road under deras vistelse i Chelsea. Tänk om hon blir upptäckt av en modellagentur! Andie förstår inte varför någon skulle vilja bli det heller. Men London ska bli spännande. Familjen ska passa en lägenhet och katterna åt en familj som är bortrest över sommaren, och föräldrarna ska försöka hitta en lägenhet i London. Pappan har nämligen fått jobb där.

Andies dröm är att bli konstnär, fast hennes bildfröken tycker inte om hennes fria stil. Därför är det spännande att en av grannarna i huset faktiskt är konstnär. Men kommer hon våga visa sina bilder för honom? Hon blir i alla fall kompis med dottern i den familjen. Fast Kris är inte dotter till konstnären alls visar det sig, han är bara hennes mammas sambo. Kris' familj är verkligen annorlunda jämfört med Andies, där man har betydligt mer traditionella värderingar. Den tredje familjen i huset har en son i samma ålder som Andie och Kris, men han verkar blyg och avvisande.

Den här sommaren pratar alla om den första månlandningen som snart ska äga rum. Andie tycker att det ska bli väldigt spännande, tänk att någon ska gå på en plats där man vet att ingen människa någonsin satt sin fot. Tänk att månen verkligen är en plats förresten, inte bara en lysande, nästan genomskinlig, skiva på himlen. Men samtidigt oroar hon sig för att månen ska bli trist och prosaisk nu, inte alls som det drömlandskap hon försöker fånga i sina målningar.

Ännu en bra bok i den här serien. Jag tror att Linda Newberys båda böcker är mina favoriter. Roligt att de har gått så långt fram i tiden i den här historiska serien. 1969 låter ändå ganska nutida. Fast å andra sidan är det ungefär lika avlägset nu som andra världskriget var när jag gick på lågstadiet och det var ju historia. Men ändå, författaren är ju faktiskt född tidigare än huvudpersonen i den här historiska romanen. :)Ja, jag skulle ju förklara ordningen i serien. Det verkar som om jag hittills har beskrivit det på ganska förvirrande sätt. Men The Historical House var alltså en trilogi först, och sedan skrevs tre böcker till.


DESSA GAVS UT 2004:

- "Lizzie's Wish" av Adèle Geras. Utspelar sig 1857 och handlar om Lizzie som vill bli trädgårdsmästare och oroar sig för sin mamma medan hon (Lizzie alltså) tillfälligt bor hos släktingar i Chelsea.

- "Polly's March" av Linda Newbery. Utspelar sig 1914 (före krigsutbrottet). Polly får nya grannar som visar sig vara suffragetter och blir intresserad av deras kamp.

- "Josie Under Fire" av Ann Turnbull. Utspelar sig 1941, under blitzen. Josie har en pinsam hemlighet, nämligen att hennes bror är vapenvägrare. Hemma blir hon utfryst och hon hoppas att ingen ska få reda på det när hon bor tillfälligt hos sin kusin i London.


Jag antar att de här tre böckerna blev populära, för man bad författarna skriva varsin bok till i serien.


DESSA GAVS UT 2007:

- "Mary Ann & Miss Mozart" av Ann Turnbull. Utspelar sig 1764, när huset var en flickskola. Mary Ann drömmer om att bli operasångerska, trots att det inte är riktigt fint.

- "Cecily's Portrait" av Adèle Geras. Utspelar sig 1895. Cecily försöker para ihop sin pappa (som är änkling) med sin nya bekantskap, fotografen Rosalind.

- "Andie's Moon" av Linda Newbery. Utspelar sig 1969. Andie drömmer om att bli konstnär och hela världen fascineras av den stundande månlandningen.


Eller så kan man läsa dem i den ordning de utspelar sig:

1. "Mary Ann & Miss Mozart" (Ann Turnbull)
2. "Lizzie's Wish" (Adèle Geras)
3. "Cecily's Portrait" (Adèle Geras)
4. "Polly's March" (Linda Newbery)
5. "Josie Under Fire" (Ann Turnbull)
6. "Andie's Moon" (Linda Newbery)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar