måndag 22 september 2008

Kaja och spökbåten


Kaja och spökbåten
av Ester Ringnér-Lundgren

Detta var den absolut bästa B. Wahlströmsboken jag läste i helgen. Den är i Ester Ringnér-Lundgrens vanliga stil, som jag ju gillar mycket. :) Den är för övrigt från 1962, bok nummer 1106. Det är den första boken av sju om Kaja. Hon påminner väl en del om Lotta, men hon råkar kanske ut för något färre missöden och det verkar som om historierna är mer deckarbetonade.

Kaja är fjorton år och yngst av tre syskon. Lasse och Lilian verkar inte vara så mycket äldre. Familjen bor i en villa nära hamnen i en liten svensk stad. Pappan är sjökapten och är borta under långa perioder. Detta skulle man kunna tänka sig att författaren har lånat från sin egen uppväxt. Och havet är ju ofta med i hennes böcker.

Nu ska familjens hus renoveras och under tiden ska mamman följa med pappan på en av hans resor. Lasse får bo hos sina kompisar i grannhuset och flickorna hos en bekant till familjen, en dam som hyr ut rum till studerande. Tant Magda har börjat trappa ner på verksamheten, så det finns plats åt Kaja och Lilian. De ska dock inte dela rum, utan delar i stället med jämnåriga flickor. Lilians rumskompis känner de redan, men Kajas är ny på skolan. Hon kallas Git, och hon och Kaja blir snabbt vänner. Boken handlar en del om deras vardagsbestyr, livet i skolan m.m. på det där roliga och mysiga sättet som är vanligt i Ester Ringnér-Lundgrens böcker.

Men det finns också ett litet mysterium i boken. Den femte av tant Magdas inackorderingar är en ung man, mycket äldre än flickorna, som studerar konst. Men Kaja tycker att det är mycket med honom som inte stämmer. Kan han vara spion kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar