tisdag 23 september 2008

Alexis bok


Alexis bok
av Ritta Jacobsson

Den sjätte B. Wahlströmsboken jag läste i helgen var betydligt nyare än de andra. "Alexis bok" är från 2003 (bok 3086), och är den andra boken i Ritta Jacobssons serie om de jämnåriga styvsyskonen Tea och Alexis. I första boken, "Plastfamiljen", fick man se händelserna omväxlande ur de bådas synvinkel, men i den här är det Alexis man följer. (Del tre i serien heter "Teas bok"...)

Den stora "plastfamiljen" börjar väl vänja sig vid varandra och vid att bo i hus på landet i stället för inne i Stockholm. Alexis och hans storasyster Antonia har inga problem med sina två yngsta styvsyskon Tobbe och Sessan. Däremot har båda sammanstötningar med Tea. Fast Tea kan vara rätt schysst ibland, men sällan i skolan där hon och Alexis går i samma klass men tillhör helt olika gäng. Tea har blivit kompis med några tuffa tjejer, medan Alexis inte passar in särskilt bra. På hans gamla skola tävlade man om att ha bra betyg och peppade och konkurrerade med varandra, men så är det verkligen inte i den nya skolan.

Men jobbigast är nog ändå situationen med mamman, som så tydligt har valt sin nya man framför Alexis och Antonia. Han tycker att de är i vägen, och det har lett till att hon mycket sällan hör av sig till barnen. Alexis ser också något liknande när det gäller Teas pappa. Han har ju skaffat en ny familj, och det är bara lilla söta Sessan som hans nya tjej är intresserad av att träffa. Inte Tobbe, och absolut inte en jobbig tonåring som Tea.

Det är ganska stor skillnad på de böcker från 40-60-talet som jag just har läst och den här boken. Men det gäller väl barn- och ungdomsböcker generellt. Inte så konstigt när det skiljer 41 år på den här boken och den näst nyaste jag läste i helgen...

De äldre böckernas omslag är förresten mycket finare än sådana här moderna fotoomslag. ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar