fredag 4 januari 2019

2018 års bästa ... romaner, noveller, deckare, klassiker

Jag har funderat och gjort listor och strukit och lagt till, och nu har jag nog kommit fram till vilka böcker som jag gillade bäst under förra året. Hopplöst med kategorierna, även om jag hittar på dem själv. Om något är BÅDE en klassiker och en novell, eller BÅDE en barnbok och fantasy? Alla dessa beslut.

Jag hade nog också kunnat göra en lista över vad som var sämst, men är inte det lite tråkigt?

Det kommer att bli listor över vilka böcker som var bäst, och lite annat som jag tycker är värt att ta upp.

ROMANER
Här kan jag inte välja bara en. Bland favoriterna fanns mycket norskt. Dels Helga Flatlands trilogi som utgörs av böckerna "Bli hvis du kan. Reis hvis du må.", "Alle vil hjem. Ingen vil tilbake." och "Det finnes ingen helhet", och även "Tante Ulrikkes vei" av Zeshan Shakar.

"Homegoing" av Yaa Gyasi tyckte jag mycket om. Sista delen i Kristina Sandbergs trilogi om Maj, "Liv till varje pris", var minst lika bra som de tidigare. Och så vill jag också nämna "Kalmars jägarinnor" av Tove Folkesson.

NOVELLER
Jag begrep inte riktigt vad som hände i "Ett nytt Atlantis" av Ursula K. Le Guin. Ändå vill jag påstå att det var den bästa novellen jag läste under året.

"Fettpärlan" av Guy de Maupassant var också riktigt bra.

DECKARE
Bland deckarna så var det verkligen "His Bloody Project" av Graeme Macrae Burnet som stack ut.

KLASSIKER
Här kunde det lika gärna ha blivit "Fettpärlan", men nu valde jag ju att ta med den under noveller i stället. Och den som jag väljer som årets klassiker, Wilkie Collins "Månstenen", är ju faktiskt en deckare.

Jag kunde ju också tagit med Mary Shelleys "Frankenstein" här, eftersom det är en klassiker som jag äntligen har läst. Men så var det ju det här med att jag inte tyckte lika mycket om den. (Och den kunde ha platsat i kategorin "Skräck".)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar