lördag 19 januari 2019

Professorn

Professorn
av Charlotte Brontë

Miljön i "Professorn" är väldigt lik den i "Villette". "Villette" utspelade ju sig i en fiktiv stad med det namnet medan "Professorn" utspelar sig i Bryssel, men staden Villette är ju faktiskt baserad på Bryssel. Charlotte Brontë arbetade på en skola i den staden under ett par år, och det är just det yrket som hennes huvudpersoner ägnar sig åt i dessa böcker.

William Crimsworth är en föräldralös ung man som inte är nöjd med de arbeten som hans släktingar kan erbjuda honom. Hans mors adliga släkt föreslår att han ska bli präst, men han känner att det inte är hans kall. Hans halvbror är affärsman, och även om han inte är intresserad av att göra någon större insats för att hjälpa fram sin yngre bror i affärsvärlden så kan han ändå ge honom en enklare anställning på sitt kontor. Det går ingen nöd på William, men han är så missnöjd med jobbet att det är på gränsen till outhärdligt. Men han har ju gått i en bra skola, och med en rekommendationsbrev från en något excentrisk bekant beger han sig till Bryssel för att söka jobb. Här får han anställning som lärare i engelska på en flickskola. Vi får läsa mycket om de andra lärarna och framför allt om Williams stora kärlekshistoria.

William går inte riktigt lika hårt åt belgarna och katolikerna som Lucy Snowe gör i "Villette", men det är ju ingen smickrande beskrivning han ger oss. Å andra sidan är varken William eller Lucy felfria de heller. Det är ju ganska ofta man inte riktigt förstår attraktionen hos männen i Brontësystrarnas böcker, åtminstone de som jag har läst.

De här två böckerna påminner en hel del om varandra. "Professorn" var Charlotte Brontës första roman, men den refuserades och som jag förstår det använde hon mycket av stoffet i "Villette" i stället. Senare gavs "Professorn" ändå ut, fast först efter Brontës död.

Omslagen på Modernistas utgåvor förresten ... SÅ fina!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar