måndag 5 mars 2018

His Bloody Project

His Bloody Project – Documents relating to the case of Roderick Macrae
av Graeme Macrae Burnet

När författaren Graeme Macrae Burnet släktforskade upptäckte han en fruktansvärd, men intressant, händelse i familjehistorien. En sjuttonårig pojke vid namn Roderick Macrae anklagades 1869 för ett brutalt trippelmord i en liten by på den skotska västkusten, och i arkiven kunde man hitta flera dokument som rörde händelsen. Inte minst Roddys egna ord om sitt liv och för vad som hände dagen för mordet.

Nej. Det är faktiskt inte alls sant. Hela motdhistorien och alla personer är påhittade. Däremot är det skrivet som om det vi läser är ett antal texter från 1800-talet. Här finns vittnesmål från bybor, utlåtanden från experter och mycket annat. Inte minst finns här en redogörelse för vad som hänt, som är skriven som om den sjuttonårige mördaren själv skulle ha skrivit den. För han erkände genast mordet, och säger sig inte ångra något. Och ändå fattar man sympati för honom. Försvarsadvokatens tanke med att be sin klient skriva ner hela historien är att försöka bevisa att pojken är sinnessjuk, och på så sätt rädda honom undan dödsstraff. Det är också en av de saker som förhör med grannar och med tidens ledande experter på sinnessjukdom och kriminalitet ska försöka fastställa.

Och i slutändan är det upp till läsaren själv att avgöra riktigheten i vad man än kommer fram till under rättegången. Vad är egentligen sanningen i fallet? Det är så listigt skrivet att läsaren hinner formulera ett antal olika teorier om vad som verkligen hände den där dagen när tre personer miste livet. Jag är ganska säker på att jag kommer läsa om boken för att hitta fler detaljer, som jag mycket väl kan ha missat den här gången.

Väldigt intressant är det också att läsa om livet för en skotsk torpare på den här tiden. Om de orimligt hårda och torftiga förhållanden man levde under, och hur förvånad man som läsare blir av de detaljer som visar att det här är ju relativt modern tid. Det är inte medeltiden även om det kan verka så. Folks inställning till livet präglas också av en mycket sträng religion, inte minst hos familjen Macrae.

Dra sedan de slutsatser du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar