lördag 12 januari 2019

Johanna

Johanna
av Li Österberg och Patrik Rochling

Lite då och då kommer det ut en ny seriebok om Johanna och alla de andra i hennes omgivning. Jag har länge tänkt att jag ska läsa om de som jag redan har läst, och sedan ta itu med de som jag inte har läst tidigare. Och nu har jag äntligen börjat med det.

I "Johanna" från 2003 får vi (inte helt otippat) träffa Johanna, en impulsiv rebell som alltid verkar hamna i centrum för allas uppmärksamhet. Nu är hon ute på en sorts luffarsemester tillsammans med sin flickvän Klara. De saknar karta och kompass, och har inte heller mobiler med sig. Det här är kanske precis innan tiden när det var helt självklart att ha mobil. Man förstår väl att idén till den här turen är Johannas och att Klara kanske kunde tänkt sig något lite mer uppstyrt.

I hemstaden går Johannas storasyster Helena runt och pysslar med sitt, men ofta går tankarna till Johanna. Ska hon inte höra av sig snart? Fattar hon inte att Helena och deras mamma är oroliga?

Det hela varvas med minnen av en yngre Johanna. Av när hon träffade Klara för första gången och från barndomen. Det är inga stora saker som händer, men de saker som händer skildras med humor och värme. Det viktigaste är dock personerna och relationerna. En mycket bra seriebok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar