onsdag 2 januari 2019

Night Birds on Nantucket

Night Birds on Nantucket
av Joan Aiken

Den så kallade Wolves Chronicles blir bara konstigare och konstigare. Det går liksom inte att förutse vad nästa bok ska handla om. Det är en serie gamla barnböcker som utspelar sig i England på 1800-talet, men en väldigt annorlunda 1800-tal är det som faktiskt var. Det känns som att gamla äventyrsromaner måste ha varit en inspiration. Nu i del 3 befinner sig plötsligt elvaåriga Dido Twite, som hade en mindre roll i föregående bok, "Black Hearts in Battersea", på ett valfångstfartyg. Hon var skeppsbruten utanför den engelska kusten i förra boken, och man fick inte reda på vad som hände med henne. Personerna i boken antog att hon var död.

Men det visar sig att hon blev upplockad av manskapet på "Sarah Casket". Fartyget hör hemma på Nantucket, men valfångstfartyg rör sig över stora ytor och inte minst just det här. Kaptenen letar nämligen efter en alldeles särskild val, en rosa val ... Det märks att den här boken inte är ny, för hade man verkligen skildrat valslakt som så här spännande i en nyare barnbok? Böckerna är skriva mellan 1962 och 2005, och inte i den ordning som de ska läsas i, men just denna är en av de som är skrivna på 60-talet.

Dido är väl inte helt nöjd med att det var just det här fartyget som räddade henne. Hade det varit ett engelskt fartyg hade hon ju varit hemma nu. I stället tar de vägen både om Alaska och Galapagos innan de sätter i land Dido och kaptenens dotter Dutiful Penitence. På Nantucket. Pens mamma har dött under resan och Dido har lovat att stanna kvar tills lilla Pen har lärt känna sin faster Tribulation, som nu ska ta hand om flickan medan fadern är ute till havs. Sedan ska Dido få åka hem med första skepp till England.

Dido inser snabbt att hon inte kommer kunna lämna Pen ensam med tant Tribulation. Förutom att hon är elak och driver på barnen som om de vore hennes tjänstefolk, så är det något annat mycket skumt som pågår på ön. Och tant Tribulation har av allt att döma något med saken att göra. Fast vem ska Dido vända sig till? Vem kommer inte avfärda hennes observationer som barnsliga påhitt?

The Wolves Chronicles:
1. The Wolves of Willoughby Chase
2. Black Hearts in Battersea
3. Night Birds on Nantucket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar